První český biomilíř. V Moravské Třebové topí kompostem

20. listopad 2014

Zahradníci v Moravské Třebové dostali v předstihu vánoční dárek. Jejich skleník vytápí ekologický biomilíř, teplo tak rostlinám zajišťuje kompost.

Podle propočtů by měl dodávat teplotu okolo padesáti stupňů Celsia. Tamní technické služby dokonce plánují pokusně pěstovat v části skleníku i zeleninu.

Biomilíř je součástí školního autorského projektu studenta VOŠ Bystřice nad Pernštejnem Jakuba Stejskala a podílí se na něm Technické služby Moravská Třebová.

Zařízení je u skleníku technických služeb a během topné sezóny ho má pokusně vytápět.

Jedná se vlastně o kompost složený z určitého poměru surovin, který by měl produkovat teplotu okolo 50°C po dobu jednoho roku. Uvnitř jsou zabudovány výměníky, které přenášejí teplo do prostoru skleníku.

Po skončení produkování vhodné teploty k vytápění, bude biomilíř přeměněn v plnohodnotný kompost, což zvyšuje jeho ekologickou efektivitu.


Biomilíř
- zahřívá se na teplotu okolo 50°C
- má průměr 7 m a na výšku měří okolo 3 m
- množství použitého materiálu bylo cca 80 m3

Na kompostu se pracovalo v průběhu října a listopadu. Samotná zakládka byla hotova za tři dny, ale přípravné práce trvaly několik měsíců.

Největší výhodou podle technických služeb je fakt, že všechen materiál, který vloží do procesu, dostanou zpět v podobě kvalitního kompostu, přitom mohou tento proces využít k vytápění a šetřit tak náklady.

Biomilíř v Moravské Třebové
autor: PAV
Spustit audio