Psycholog není kouzelník, který umí zázraky na počkání. Ale pomůže v těžké situaci

22. únor 2017

Tak jako potřebujeme opravit televizi, potřebujeme opravit naši psychiku. Výhodou opraváře televizí je to, že ji spraví a ona bude další roky fungovat. Na naši psychiku ale nestačí jedna oprava. Ve vyspělé Evropě máme možnost si o takovou psychickou podporu říct.

„Lidé často nerozumí tomu, co se jim nabízí. Nemají s tím přímou zkušenost a představu. Přitom je to tak jednoduché,“ myslí si psycholog Martin Halíř a pokračuje: „Psychoterapie je, že vezmete dva lidi, posadíte je do jedné místnosti a oni spolu vedou v dialog. To se proměňuje do mnoha podob. Může to být více lidí. Například rodina. Nebo i větší společenská skupina. Má to opravdu mnoho podob.“

Lidé přicházejí k psychologům pozdě

„Myslete na sebe, sebeobětování škodí vašemu zdraví. Na druhé straně ale nebuďte sobci.“ Tyhle rady slyšíme velmi často. Ale jak najít ty správné hranice? I v tom pomůže psycholog. Pokud nejste se svým životem dlouhodobě spokojeni, vyhledejte odborníka, který vám ukáže správný směr. Ale nečekejte zázrak na počkání.

Čtěte také

Je dobré si vybrat svého odborníka, který vám bude vyhovovat jako člověk, kterému budete rozumět. Ale rozhodně nestačí jen jedno sezení. Psycholog není kouzelník, který opraví naši psychiku na počkání. Jsme to my, kdo si i nadále řídíme svůj život. A nikdo za nás naše problémy nevyřeší, pokud sami nebudeme chtít.

Rodinné konstelace

Německý psychoterapeut Bert Hellinger je tvůrce originální psychoterapeutické metody Rodinné konstelace a Systemické konstelace. Hellinger ovlivnil tisíce terapeutů na celém světě a jeho knihy vycházejí v mnoha světových jazycích.

Díky této metodě mohou klienti nejen mluvit o problému ve vztazích, ale přímo ho zažít. Konkrétní lidé v místnosti zobrazují vztahy, například v rodině.

„V konstelacích se zapojí do práce celé tělo a začnou vás ovládat vaše reálné pocity, které máte. Nemluvíte o tom, jak vztahy fungují, ale přímo je zažíváte. Této terapie se mohou zúčastnit lidé, kteří vás vůbec neznají, a přitom začnou prožívat emoce, které reflektují vaši zkušenost. Daleko rychleji se dostanete k tomu, co je pro vás skutečně důležité, tedy k jádru celého problému,“ vysvětluje princip konstelací psycholog Martin Halíř.

Čtěte také

„Ale pozor na lidi, kteří tyto metody provádějí. V dnešní době je to velmi módní záležitost a odborníkem se stává každý, kdo vychodí víkendový kurz. Přitom pokud se daná informace správně nezpracuje, může člověku spíš ublížit, než pomoct. Psychoterapii by měl vést odborník, který ví, co můžou dané informace udělat s psychikou člověka. Důležitá je kontinuita a delší systematická práce s člověkem a jeho rodinou,“ doplňuje Halíř.

Člověk s psychickým problémem často pomoc odmítá

Často se stává, že ten, koho označujeme za problematického, se nechce léčit a nehodlá hledat žádný systém podpory u psychologa. Dnešní psychoterapie umí pracovat i v takových situacích.

Aktivitu v tomto případě převezmou kamarádi, učitelé nebo rodina daného člověka. Psycholog jim poradí, jak se k němu chovat. Důležité je vyvarovat se řečí typu: Jdu k psychologovi kvůli tobě, když tobě je to jedno. Psychicky labilní člověk potřebuje slyšet: Jdu k psychologovi kvůli sobě, protože tě mám rád a trápí mě, jaké jsou mezi námi vztahy. Chtěl bych to zlepšit.

Na špici jsou v řešení těchto věcí severské země, kde je běžné, že se psychoterapie účastní široká rodina a přátelé.

autor: jsl
Spustit audio