Puberta má jasnou definici, ale tisíce podob

17. srpen 2018

Jakmile děti vstoupí do období puberty, počítejte s tím, že všichni z rodiny jsou od této chvíle na vedlejší koleji. Ze všech stran se valí kritické poznámky, nepřehlédnutelné jsou podivné módní kreace a brutální výkyvy nálad.

V období puberty a adolescence by měl být rodič pro teenagery podporou.  Být tam, kde ho právě potřebují. „To ale neznamená, že bychom měli puberťákům vymetat cestičky a neustále jim radit, jak jít dál. Nedělejme ze sebe ty nejchytřejší na světě. Puberťáci by měli mít možnost, převzít si zodpovědnost a život si prožívat. To je přesně to, co je formuje do jejich dospělosti,“ vysvětluje Iva Kyselá z Akademie rodičovství.

V pubertě přibývá další starost - holení

Nedrážděte a nepeskujte

Puberťáci jsou velmi citliví, proto pořádně zvažte, jakým způsobem s nimi budete komunikovat. Nesnášejí manipulování a vyčítání ve stylu: „Všechno jsem pro tebe udělal a ty mně to teď takhle vracíš.“ Takto to nebude fungovat a vztah ztrácí na důvěře. Vzájemně se respektujte a vždy počkejte, až dítě domluví. Buďte otevření a dejte mu najevo, že se vás kdykoliv může na cokoliv zeptat. I na nepříjemné a ošemetné věci.

Kdy to skončí?

Nejčastější otázkou rodičů na kurzech akademie rodičovství je, kdy to skončí? „Dostanou jednoduchou odpověď. Tehdy, až se jejich dítě zdárně odstěhuje a bude za nimi jezdit, až ono bude chtít,“ říká smutně Iva Kyselá.

Jak předejít spratkovitému dospívání chlapců a usnadnit jim i sobě cestu k dospělosti

Chlapec v kolektivu

Různé kmeny napříč kontinenty si vytvořily způsoby, jak dát chlapcům najevo, že už nejsou děti. Moc dobře totiž věděly, že když to neudělají, mladíci předvedou svůj vzdor.

„Ne každý rodič to ale přijme. Ve chvíli, kdy máte vedle sebe konečně parťáka, kterého jste vychovali, neodmlouvá, na všem se v pohodě dohodnete, tak se odstěhuje. Tímto váš rodičovský úkol končí,“ dodává Kyselá. Od této chvíle si každý žije svůj život. Neznamená to však, že by všechny vazby měly být zpřetrhané.

Pubertu se nesnažte potlačit, ani zastavit. Jak říká klasik, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme být kvůli tomu smutní nebo naštvaní, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Je to normální součást vývoje a k tomuto věku prostě patří. Nebyli jste jiní.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související