Úsekové radary zklidnily v Litomyšli dopravu

29. červen 2017 11:31

Radnice v Litomyšli na jaře zavedla úsekové měření na některých nejvytíženějších silnicích ve městě. Při nedodržení předepsané padesátky musí řidiči počítat s pokutou, přesto kamery každý den zaznamenají desítky případů, kdy si s překročením povolené rychlosti řidiči těžkou hlavu nedělají.

„Máme několik úseků po městě, ale ten hlavní úsek je od světelné křižovatky směrem na Svitavy,“ říká starosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Martin Sezemský má s měřením v Litomyšli své zkušenosti: „Můj brácha projel Litomyšlí rychleji, než měl, dostal pokutu. Od té doby si dávám pozor i já a jezdím už jen podle předpisů. Doufám, že se peníze z pokut použijí na něco smysluplného.“

„To není o penězích, je to o tom, aby se zklidnila doprava. Mám zkušenost takovou, že se opravdu zklidnila. Měsíčně děláme na třech úsecích zhruba dva tisíce přestupků. Hlavní úsek je na I/35, pak je to směrem na Poličku kolem nemocnice a pak je to ulice T. G. Masaryka, kde máme tři školy,“ dodal starosta Kašpar.

Pro kamiony červená neplatí

Město připravuje ještě jedno opatření, protože na křižovatce mnoho řidičů jezdí na červenou. „Máme zkušenost, že často v tom průtahu se objeví červená a kamiony ještě jedou. Řekli jsme, že to chceme vyřešit také,“ potvrdil starosta.

Čtěte také

Opatření ale také přineslo kolony při výjezdu z Litomyšle. Podle starosty kolony nejsou ale takové nebezpečí, jako je rychlá jízda ve městě. „Naštěstí nehody nejsou v těchto úsecích tak časté, ale znovu říkám, objektivně se zklidnila ta doprava,“ doplnil Kašpar.

V těchto dnech se už všechny náklady, které radnice do úsekového měření investovala, městu vrátily.

Čtěte také

autor: PAV
Spustit audio