Radní Pardubic zrušili výběrové řízení na letní stadion kvůli stížnostem potenciálních zájemců o zakázku

6. říjen 2020 14:03

Radní Pardubic zrušili soutěž na zhotovitele opravy letního stadionu v centru města. Důvodem jsou připomínky a stížnosti potenciálních zájemců o účast ve výběrovém řízení. Radnice přitom plánuje rekonstrukci několikáté volební období, až letos se zastupitelé dohodli na rozsahu přestavby a ceně, teď ale přichází další zdržení.

Zastupitelé rozhodli, že cena nesmí překročit 430 milionů korun a že soutěž bude tentokrát na principu design and build, což znamená, že firma je zodpovědná nejen za stavbu, ale i za projekt.

Čtěte také

„Může navrhnout úpravy z hlediska materiálových skladeb, z hlediska určitého uspořádání jednotlivých technologií. Uvnitř může dojít ke spoustě změn, to bude přesně ten manévrovací prostor, kde firma bude moct nabízet dodávky, které je zvyklá dodat a samozřejmě pro ni to bude ekonomičtější,“ vysvětlil primátor Martin Charvát (ANO).

A tady zřejmě vznikl problém, protože zájemci vlastně přesně nevěděli, jak má projekt vypadat, potvrdil náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO): „Původně se celý stadion projektoval nějakým způsobem, zatímco potom se soutěž vypsala takzvaně jako design and bulid a zřejmě z toho mohly plynout nějaké dotazy a námitky. V podstatě oni pracují s nějakou dokumentací, ale zároveň počítali s nějakými změnami, které se jim nepotkávají s jejich řešením.“

Příliš drahý stadion?

Radnice o opravě rozhodovala velmi dlouho a někteří zastupitelé dodnes s projektem nesouhlasí, zejména kvůli vysoké ceně. Navíc zastupitelstvo by podle původního rozhodnutí mělo ještě po dokončení výběrového řízení investici potvrdit.

Vizualizace tribun po rekonstrukci letního stadionu v Parduibcích

Například opoziční zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti) stále považuje rekonstrukci za příliš drahou a zbytečnou: „Samozřejmě že bychom byli rádi, kdyby rada rozhodla, že ta investice v tomhle rozsahu nedává smysl, ještě s přihlédnutím k současné ekonomické situaci ve městě. Protože je to nedotační akce a protože je to půl miliardy.“

Úředníci teď budou muset zadávací dokumentaci přepracovat a upřesnit, následně radnice znovu vypíše výběrové řízení. Radní o zrušení tendru rozhodli i proto, aby se vyhnuli situaci, že by záležitost řešil antimonopolní úřad. Nová soutěž by mohla být vyhlášená ještě letos. Město  chce v první fázi opravit a zmodernizovat stadion bez východní tribuny, okolních ulic a nábřeží. Opravy jsou naplánované na 20 měsíců.

Spustit audio

Související