Radnice v Cholticích přišla o nakloněnou věžičku. Za dva měsíce bude nová

7. srpen 2019 10:20

Po víc než sto letech zmizela ze střechy radnice v Cholticích věžička i s hodinovým ciferníkem, řízenou likvidaci provedli dělníci s pomocí těžké techniky.

Odmontovat ciferníky, přidělat výstuže, navléknout lana a opatrně transportovat z dvacetimetrové výšky na zem. Přesně to má za sebou radniční věžička v Cholticích na Pardubicku. Nebyla už v dobrém stavu, a tak s odstraněním víc než tuny vážící dřevěné konstrukce musela tento týden pomoct těžká technika.

Nad radniční budovou se v průběhu našeho natáčení tyčí 40metrové rameno jeřábu, a nakloněná věžička je stále na hoře, od zbytku střechy ji ještě musejí oddělit dělníci motorovými pilami.

Stačilo pár minut a asi 6 metrů vysokou věž jeřábník zdárně dostal na zem. „Nikdy nevíte, jak je to našponovaný a co to udělá. Abyste to měl vyztužené dokola a tak to bude asi bez problémů,“ řekl dělník a výškový lezec Roman.

Šest metrů vysokou věž snesl jeřáb na zem za pár minut

Se zatajeným dechem sledovala sundávání radniční věže i místní kronikářka Marie Fižová. „Zajímavá věc, kluci jsou dobří. Je to rozpadlé úplně na hadry.“

Výkon firmy sledovali venku taky místní úředníci, z bezpečnostních důvodů museli opustit své kanceláře.

Přes tunu vážící konstrukci poslali úředníci do skladu, nahoru na střechu se později vrátí úplně nová věžička. „Převezeme to do našeho skladu, kde je prostor pro výrobu nové věžičky a firma, která to bude vyrábět, to bude dělat tady na místě, což je fajn i pro pana hodináře, který se toho účastnil,“ řekl technik městyse Pavel Vančura

Renovací projde taky hodinový stroj umístěná pod střechou, hodinář celý mechanizmus rozloží, pročistí a namaže ozubená kolečka a soukolí zase složí do jednoho celku. Náklady na obnovu historické věžičky spočítala obec na skoro jeden milion, na střechu radnice by se měla vrátit přibližně za dva měsíce.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související