Discgolf přitáhl do zámeckého parku v Cholticích děti i seniory

26. červen 2019

Znáte discgolf? Létajícím talířem v podobě disku se strefujete do drátěných košů, které jsou rozmístěné většinou v parcích, ve stínu stromů.

Ještě nedávno to byla skoro neznámá volnočasová aktivita, ale v posledních letech zájem o discgolf rapidně roste. Je totiž jednoduchý a levný. Potřebujete jen disk, chuť se hýbat a vyzkoušet něco nového. V České republice už máme na sto discgolfových hřišť.

Jedno z nejnavštěvovanějších hřišť vyrostlo před rokem v zámeckém parku Choltice. Pokud tam pojedete, nenechte si tuto atrakci ujít. Disk vám půjčí a pravidla vysvětlí. Kastelán zámku Lukáš Rychtecký se v Radioporadně přiznal, že tomuto sportu propadl.

„Na začátku mi stačil opravdu jeden disk, který vám na zámku také rádi zapůjčíme. Naučil jsem se s ním házet jak rovně, tak tzv. do zatáčky. Pak jsem si koupil tři disky v sadě. Každý z nich umí něco jiného. No a pak jsem potřeboval obhodit jeden strom. Na internetu jsem si to nastudoval, disk zakoupil, ale pak jsem musel trénovat další dva měsíce, aby se mi hod podařil. Postupně jsem discgolfu propadl,“ přiznal se  kastelán.

Jeden disk vám brzy stačit nebude, stejně jako hráči disk golfu Filipu Carlanovi

Do košů na discgolf odpadky nepatří

Někteří návštěvníci si podle hráče Filipa Carlana pletou koše na discgolf s těmi odpadkovými. Dokonce se někdo v Hradci Králové pokoušel v takovém koši rozdělávat oheň. Tak na to pozor. Koše jsou určené výhradně k vhazování disků.

„Začátečníci většinou nevědí, kudy disk do košů létá. Myslí si, že vrchem. Je to ale jinak. Cílem je strefit se do řetězů, které visí na koši. Když je správně trefíte, řetězy zadrží disk a ten spadne do koše. A nesmí vypadnout,“ vysvětluje systém hry Filip Carlan.

Discgolfový turnaj v Cholticích

Na zámku v Cholticích je devítijamkové hřiště. V parku mají devět košů. Ale tuto sobotu 29. června jich tam přibude dalších šest. Přijďte to okouknout. Po celý den budou své umění předvádět ti nejlepší discgolfoví hráči.

Další discgolfová hřiště najdete například v Hrochově Týnci, Hradci Králové, u zámku Hostačov na Havlíčkobrodsku, nové hřiště se staví na Seči.

Jamka neboli ocelový koš pro hru zvanou disk golf
Spustit audio

Související