Radnice v Litomyšli chce od kraje koupit vilu Klára. Po koupi ji plánuje znovu prodat

30. červenec 2020 07:24

Litomyšlská radnice chce od Pardubického kraje odkoupit takzvanou vilu Klára. Jde o novorenesanční objekt naproti klášterním zahradám, kde ještě do konce roku 2018 fungovala léčebna dlouhodobě nemocných. Ta se přestěhovala do jedné z budov u Litomyšlské nemocnice a vila zůstala prázdná.

Architektonicky zajímavé budově z roku 1895 Litomyšlané dnes sice říkají vila Klára, ale není to původní název. Budovu si nechal postavit bohatý měšťan Karel Sedlák a nejdřív se jí říkalo Sedlákova vila. On ji pak měl později darovat církevnímu spolku Svaté Kláry, který tam provozoval chudobinec.

Od té doby se domu říkalo Na Kláře a oficiální název byl Domov svaté Kláry. Sestry ze spolku tam byly do 40. let a pak objekt začala využívat nemocnice. Nejdřív tam bylo ušní oddělení, později plicní a od 70. let léčebna dlouhodobě nemocných.

Vila Klára v Litomyšli

Historická podoba vily se uvnitř už moc nezachovala. Tím, jak se měnil způsob jejího využití, byla už několikrát předělávaná. Momentálně vzhled interiérů odpovídá tomu, že tam bylo lékařské zařízení. Je tam jednoduché vybavení bez ozdobných prvků, zůstala tam některá lůžka, zařízení pro omývání pacientů, pracovní stoly a kartotéky lékařů a sester a podobně.

Co zůstalo pravděpodobně původní, jsou krovy v části půdy, na kterých je vidět stará řemeslnická práce. Celý objekt ale vyžaduje opravy, což je také důvod, proč se léčebna dlouhodobě nemocných z vily přestěhovala na nové místo. V nejhorším stavu jsou zřejmě okna, což je patrné na první pohled.

Koupit a prodat

Zastupitelé v Litomyšli už schválili záměr odkoupit ji od Pardubického kraje za odhadní cenu 5 milionů korun. Místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL) ale Českému rozhlasu Pardubice řekl, že pokud rada kraje prodej budovy schválí, město ji pak nabídne dál k prodeji nějakému soukromému investorovi. Ten by měl ale před koupí uvést záměr, jaký s budovou má. Město si chce takto pohlídat její budoucí využití.

Spustit audio

Související