Rekonstrukce sportovního areálu Na Olšinkách čelí kritice. Část obyvatel z okolí je proti

29. leden 2020

Pardubičtí Sokolové chtějí z gruntu přestavět sportovní areál Na Olšinkách za zhruba 20 milionů korun. Proti jsou nejen někteří členové jednoty, ale i lidé z okolí. Mají obavy, že po nákladné rekonstrukci zanikne stávající víceúčelové hřiště, které léta hojně využívá i veřejnost.

Odpůrcům vadí návrh prosazovaný vedením tělovýchovné jednoty, aby v areálu Na Olšinkách vznikla další nafukovací hala.  Kritici tvrdí, že by zabrala velkou část stávajícího víceúčelového hřiště včetně volejbalového kurtu.

Někteří obyvatelé z přilehlé Jiráskovy ulice pak mají obavy, že se v místě zvýší hluk z provozu hal a připojili proto svoje podpisy pod prohlášení sepsané odpůrci záměru, tedy zástupci oddílu sokolské všestrannosti a volejbalu, jak potvrdil člen sokolské jednoty Miroslav Janovský. Místo další nafukovací haly navrhují odstranit tu stávající a postavit místo ní energeticky méně náročnou pevnou halu.    

Město do sporu nezasáhne        

Vedení tělovýchovné jednoty kritiku odmítá, místostarostka Lenka Pařízková řekla, že jejich snahou není nic rušit nebo ničit, ale naopak dát areálu nový vzhled a s pomocí nové nafukovací haly zvýšit jeho kapacitu a vytvořit nové tréninkové plochy.

Stavbu pevné haly vedení odmítá s tím, že by to vyšlo dráž. S rekonstrukcí by měly navíc pomoct dotace, které by pokryly asi dvě třetiny nákladů a o které jednota žádá. Jestli ale vedením prosazovaná varianta opravy areálu dostane zelenou, zatím podle Pařízkové jisté není, konečné slovo by měla mít valná hromada.

Kritici záměru se obávají zvýšeného hluku po rekonstrukci

Podle vyjádření primátora Martina Charváta z hnutí ANO město Pardubice do sporu zasahovat nemíní.

Vedení Sokola by chtělo obnovit sportovní sektory třeba pro skok do dálky a vrh koulí. Oprava by se taky týkala povrchu tartanového oválu, posilovacích prvků, víceúčelového hřiště, v plánu jsou nové šatny a sociální zařízení v nafukovací hale, součástí by měly být i nové workoutové prvky.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související