Revmatoidní artritida těhotenství nebrání, sama se většinou zmírní

2. červenec 2019

Autoimunitní revmatickou zánětlivou chorobou trpí přibližně jedno procento naší populace. Nevyhýbá se ani mladým ženám, které chtějí být jednou matkami.

Plánuje-li žena založit rodinu a současně se léčí s revmatoidní artritidou (RA), měla by vše konzultovat s lékaři a řídit se jejich radami. Samotná nemoc mateřství nebrání a těhotenství může probíhat bez komplikací. Graviditu je ale nutné dobře načasovat. To znamená, když je žena respektive její nemoc v dobrém stavu, tedy s nižší aktivitou a kdy nebere léky, které se neslučují s těhotenstvím.

S léky opatrně

„Některé léky jsou s těhotenstvím špatně slučitelné, nebo zcela nepřijatelné a mohly by tak poškodit plod dítěte. Proto se musí terapie u pacientek příslušně upravit a měl by se nechat úplně odeznít efekt stávajících léků.  Až pak může žena v klidu otěhotnět,“ vysvětluje docent Petr Bradna. Genetické testy se neprovádějí. Případní potomci však mohou být RA ohroženi, ale bývá to ve velmi malém procentu. Takže nic podle Petra Bradny těhotenství nebrání.

Průběh nemoci se během gravidity většinou zlepší, zmírní. Samotný porod nemívá jiná rizika, než je běžné u zdravých žen. U maminek, které užívají glukokortikoidy, je ale větší pravděpodobnost vzniku těhotenské cukrovky. Novorozenec může mít i vyšší porodní váhu. „Je třeba myslet i na to, že ženy trpící revmatoidní artritidou otěhotní v průměru později než ty zdravé.“

Může revmatoidní artritida ohrozit laktaci?

Pokud se ženě podaří ihned po porodu začít kojit, je to v naprostém pořádku a může v tom pokračovat dál, jako jiné zdravé matky. Samotné kojení není rizikové, ale opět je nutné dbát na to, aby maminka neužívala léky, které by se mohly přenést do mateřského mléka. To samozřejmě představuje velké riziko pro novorozence.

Jak se postupuje v případě, když je žena v plné léčbě a neplánovaně otěhotní? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související