Rizoto s lososem a cherry rajčátky. Italská klasika s netradiční chutí

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

V zásadě by hotové rizoto mělo být polotekuté a je třeba ho servírovat ihned po dovaření. Jakmile totiž vystydne, díky škrobu ztuhne v téměř pevnou hmotu, kterou už nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence.

Rizoto je chutné i zdravé (ilustrační foto)

Suroviny: 200 g čerstvého lososa, 150 g dlouhozrnné rýže, 1 cibule, olivový olej, 2 bobkové listy, 100 g cherry rajčat, 150 ml suchého bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 100 g mraženého hrášku, sůl, mletý pepř, 50 g sýru parmazánu, 2 lžíce másla, 1/2 citronu (šťáva), 1 hrst čerstvé bazalky

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji v pánvi na olivvém oleji. Po chvíli přidáme bobkové listy a přisypeme rýži. Vše dobře promícháme a podlijeme vínem. Jakmile se víno zredukuje začneme přidáváme teplý vývar a to tak, aby byla rýže vždy jen trochu namočená. Přidáme sůl a pepř.
Po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájeného lososa zbaveného kůže a cherry rajčata nakrájená na poloviny. Vaříme za občasného podlévání teplým vývarem, aby vzniklo krémové rizoto.
Nakonec vyjmeme bobkové listy a přidáme mražený hrášek. Může být i z konzervy.
Po uvaření rýže přidáme nahrubo nastrouhaný sýr. Odstavíme a vmícháme máslo.
Dochutíme citrónovou šťávou a nahrubo nakrájenými lístky bazalky. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty chvilku odstát.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka