Rizoto s lososem a sušenými rajčaty

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během krátké doby vynikající oběd či večeři.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

Tak, dobrou chuť!

Co budete dnes potřebovat:
500 g rýže Arborio, losos, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, masový vývar, 1 dl smetany, máslo, parmezán, tymián, sklenička sušených rajčat

Rizoto je chutné i zdravé (ilustrační foto)

Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Ve větší, hlubší pánvi, rozpustíme máslo a na něm cibuli s česnekem necháme zesklovatět. Po chvíli přidáme lístky tymiánu. Pak přisypeme rýži a opékáme asi jednu minutu.
Přilijeme víno a mícháme, dokud se všechno víno nevyvaří. Potom přidáváme asi po dvou naběračkách horký masový vývar. Občas promícháme a další vývar přidáme zase až je většina vývaru nasáklá do rýže.
Takto pokračujeme dokud není rýže uvařená. Pak bez vaření přilijeme smetanu, přidáme kousek másla a nastrouhaný parmezán. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme a podáváme.
Navrch dáme kousky lososa, kterého osmahneme se solí a pepřem na oleji.
Po chvíli k masu přisypeme i na kousky pokrájená sušená rajčata.
Při podávání můžeme lehce rizoto pokapat olejem ze sušených rajčat.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.