Rohovládova Bělá má nový přestupní terminál, hlídají ho kamery

24. září 2019 10:50

Nerezové pítko, čekárna s WC a taky stojany na kola. Víc komfortu při čekání na autobus pocítí teď lidé v Rohovládově Bělé na Pardubicku. Tento týden tam pro ně otevřeli nový a bezbariérový přestupní terminál za 6 milionů korun. Areál je navíc hlídaný bezpečnostními kamerami.

Obyvatel Rohovládovy Bělé Miloš Sejkora doufá, že se přestavěné autobusové nádraží nestane terčem vandalů: „Je krásné, ale jak dlouho vydrží, to člověk neví, protože co se tady děje, to je hrůza a děs. Už necestuju, už jsem v důchodu, tak jenom k doktorovi.“ Místo teď vypadá výrazně lépe, stará čekárna odsud zmizela a nahradila ji moderní budova, kterou pro jistotu střeží několik bezpečnostních kamer.

Čtěte také

„Důvod je především preventivní, abychom odradili případné vandaly od ničení toho prostoru. Je to propojené s obecním úřadem, kde se to zaznamenává a lze dohledat záznam i do minulosti několika dní,“ řekl nezávislý starosta Václav Fišer.

Na přestavbu původně zchátralých zastávek přispěl třemi miliony stát, další tři miliony šly z obecního rozpočtu, a to pro vesnici z 570 obyvateli není malá částka. I starosta Fišer doufá, že se na bílé fasádě terminálu nebo lavičkách neobjeví žádné nápisy. „My jsme trošičku dopravní uzel, který využívají místní občané a občané z několika přilehlých obcí. Jsou to žáci, kteří navštěvují základní školu, a lidé, kteří dojíždí za zaměstnáním do větších měst jako je Chlumec, Pardubice, Přelouč.“

Cestující můžou nově využít vnitřní čekárnu nebo WC. Nádraží má čtyři bezbariérové zastávky, okolí zdobí 11 nově vysazených lip a součástí jsou i koše na tříděný odpad a nerezové pítko.

Práce na obnově nádraží trvaly půl roku, původní areál byl ve špatném stavu a podle místních nedělal obci dobrou nejlepší vizitku.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související