Romantik Janek

Romantik Janek mi před pěti lety napsal na Facebook, že se mu líbí pořad, Když vypráví nápověda a od té doby si píšeme.

Jsme stejně staří, ale zatímco já žiju s panem Fuchsem čtyřicet tři let, romantik Janek byl v životě čtyřikrát ženatý, s každou ženou vydržel rok a v současné době žije už mnoho let spokojeným, staromládeneckým životem a moje třiačtyřicetileté manželství s panem Fuchsem považuje za velmi, ale velmi romantické!

Neustále mi podsouvá, jak pan Fuchs miluje mě a já miluju pana Fuchse, i když mu barvitě popisuju různé dramatické scény, kdy mě pan Fuchs, jako správný chlap, naštve.

„Irenko, strašně si tě vážím, víš, za co,“ napsal mi nedávno na Facebook romantik Janek, když jsme byli s panem Fuchsem na chalupě a já, zvědavá, co z něj zase vyleze, jsem se, samozřejmě, zeptala.

„Nevím, ty romantický brebto! Za co si mě vážíš?“

„Řeknu ti to. Za tvoji obrovskou trpělivost se mnou. A za to, že tě nelze nikdy naštvat. I když jeden člověk tě zřejmě naštvat dokáže. Pan Fuchs.“

„Janku, pan Fuchs mě sice dokáže naštvat, jak píšeš, ale vidím to z lepší stránky – když mu dojde, že mě naštval, začne typicky chlapsky dolejzat, což má každá ženská ráda.“

„Irenko,“ pokračoval romantik Janek, „ale když dolejzá, tak to znamená jenom jedno! Že tě strašně miluje! A to tě přece musí strašně těšit...“ Zvedla jsem oči v sloup. On s tou svojí romantikou nedá pokoj a nedá!

„Miluje? Ahá... Nedávno jsme přijeli na chalupu a pan Fuchs zjišťoval, jestli jsem přivezla všechno, hlavně jeho vyprané ponožky, vyprané kapesníky a jeho oblíbené, seprané triko. Když zjistil, že jsem na nic nezapomněla, statečně přiznal své zklamání. „Těšil jsem se, že tě budu moct sprdnout, jenomže ty seš poslední dobou na všechno připravená.“

„To je tak krásný,“ rozplýval se romantický Janek. „Irenko, jeho láska k tobě a  jeho upřímnost je tak dojemná!“

Už mi fakt leze na nervy, pomyslela jsem si. Vlastně se vůbec nedivím, že mu ty jeho čtyři manželky po roce manželství utekly!

„A co dneska, Irenko, jaký byl den,“ pokračoval ve facebookové  korespondenci romantik.

„Nic moc. Prší. Což mi nevadí, uklidila jsem vevnitř, co jsem potřebovala, a odpoledne jsem panu Fuchsovi udělala palačinky.“

„Je to tak, jak říkám. Ty pana Fuchse miluješ a splníš mu, co mu na očích vidíš,“ okomentoval romantik Janek palačinky a já se naštvala.

„Hele, Janku, nic jsem mu na očích neviděla, jasný? Udělala jsem palačinky, protože jsem na ně měla chuť a protože pršelo!“ Janek hned neodpověděl a odepsal mi až za hodinu. A odepsal mi, jak jinak, než romanticky!

„A víš co, ty palačinková Irenko? Nikdy mi už neříkej, že pana Fuchse po tolika letech manželství, nemiluješ! Protože ty ho miluješ! A on miluje tebe!“

Chvíli jsem zhluboka dýchala a pak jsem tomu romantikovi odepsala.

„A víš co, ty romantiku? Jdi už do...!“

Přiznám se vám, že jsem použila jedno krásné, české slovo, které romantický Janek nevydýchal. Od té chvíle mi na mé zprávy neodpovídá, vyřadil mě ze svých facebookových přátel a představte si, že já jsem náš facebookový rozchod, šťastně přežila!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.