Smíšená manželství nedělají dobrotu

Tohle mi řekla během povídání o všem možném dcera mé kamarádky. Smíšená manželství nedělají dobrotu. Stejnopohlavní páry jsou v pohodě.

Chvíli mi trvalo, než mi došlo, co vlastně říká. Nikdy jsem totiž o svém manželství nepřemýšlela jako o manželství smíšeném a termín, stejnopohlavní páry, jsem také nikdy nepoužila. A přitom je to logické. Muž a žena mají smíšená manželství a muž s mužem, nebo žena se ženou, mají vztah stejnopohlavní.

Dcera mé kamarádky je rozvedená a už dvanáct let žije se svojí přítelkyní. Dá se tedy předpokládat, že ví, o čem mluví. A když jsem o tom později přemýšlela, musela jsem jí dát za pravdu.

Smíšená manželství fakt nedělají dobrotu. Vždyť z nich většina chlapů neustále někam utíká! Do práce, za sportem, za kamarády, za zákazníky, kterými někdy maskují milenky, na chalupy, za nemocnou maminkou, za tatínkem, který potřebuje aspoň chvíli jeho společnost... kam utíkáte vy, moji milí posluchači?

A vy, moje milé posluchačky, nejásejte! Ženy jsou na tom podobně. Také ze svých smíšených manželství utíkají!

A přiznejte se, kolikrát jste si s kamarádkou při pohodovém večeru s lahvinkou vína, povzdechly, Jano, řekni mi, proč nemám takovouhle pohodu se svým chlapem? A Jana pokaždé přikývne. Já ji s ním taky nemám, Lenko! Ale proč, Jano, pokračuje zvídavá Lenka. Proč s nimi nemáme pohodu? A Jana se ani nemusí zamýšlet, proč a odpoví hned. Protože jsou to chlapi, Lenko!

Ve sněmovně se už hodně dlouho rozhoduje o tom, jestli stejnopohlavní manželství pro gaye a lesby ano, nebo ne.

Smíšená manželství se staví na piedestal nedotknutelností, ba přímo posvátnosti! Proboha, proč?! Komu vadí, že si stejnopohlavní páry chtějí říct stejné ano, jako si své ano, říkají páry smíšené? Vždyť jde přece jenom o to, že dva lidé, kteří se milují, spolu chtějí uzavřít manželství!

Často si vzpomenu na Petra Nárožného, který před lety provázel pořadem Zlatíčka, jak mluvil o tom, že Zlatíčka skončí, protože známé dvojice, které vypadají na veřejnosti šťastně a spokojeně a jsou proto osloveny, aby se Zlatíček zúčastnily, s hrůzou odmítají, protože zdaleka nejsou všichni zlatíčka, i když tak na veřejnosti vypadají!

Zajímalo by mě, v jakém manželství či vztahu žijí ti ze sněmovny, kteří odmítají dát gayům a lesbám možnost uzavření stejnopohlavního manželství, ve kterém budou mít stejná práva a povinnosti, jaká mají manželství smíšená.

Třeba nejsou ve svých manželstvích spokojení, ale z mnoha důvodů v něm zůstávají. A právě proto si závistivě říkají, tak to ne! To tedy ne! Když já jsem ve svém smíšeném manželství nespokojený nebo nespokojená, tak vy přece nebudete spokojení ve svém manželství stejnopohlavním?!

Nebudete!

Nebudete.

Nebo snad už konečně budete?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.