Největší vánoční hvězda v Česku rozzářila Terezku

23. prosinec 2017

Nad Prosečí vyšla hvězda. Přesněji, na rozhlednu Terezka ji vytáhli ručně. A teď už je i v České knize rekordů.

Paseky jsou místní částí města Proseč a tamní parta nadšenců ze spolku Paseky má ráda rekordy. Už v loňském roce přijeli na pozvání spolku do Pasek komisaři pelhřimovské agentury Dobrý den, aby přeměřili obří kraslici. A letos se do Proseče vrátili znovu. Nemohli totiž chybět u vytvoření nového českého rekordu „Největší vánoční hvězdy na rozhledně“.

Desítky metrů roxoru

Jak se zrodil nápad obří vánoční hvězdy? „Od března 2016 jsme držiteli českého rekordu největší velikonoční kraslice, kterou jsme vyrobili z vrbového proutí. A od té doby se nás lidi z Pasek a Proseče stále ptali, co vymyslíme dál, co to bude,“ vysvětluje předsedkyně spolku Paseky Veronika Macháčková.

Česká rekordní hvězda měří pět metrů a dva centimetry. „Několik členů našeho spolku svařilo do tvaru osmicípé hvězdy celkem 50 metrů roxoru, betonářské výstuže,“ popisuje Veronika Macháčková.

„Hvězdou se vine 32 metrů světelného kabelu a svítí na ní 1152 světel. Celková váha hvězdy se pohybuje okolo 50 kilogramů. Horní cíp hvězdy dosahuje výšky 27 metrů, vyhlídková plošina rozhledny Terezka je o dva metry níže, “ dodává Veronika Macháčková.

Nahoře byl mráz a foukalo

Úspěšný pokus o nový český rekord se na Pasekách odehrál na první adventní neděli 3. prosince 2017. Nad Prosečí bylo jasné nebe, mrzlo a byl sníh. „Nahoře to pěkně foukalo, ale hvězdu jsem musel samozřejmě změřit na centimetr přesně,“ uvádí komisař pelhřimovské agentury Dobrý den David Rafaj. „Česká databanka rekordů zatím neeviduje větší vánoční hvězdu. Takže ta, kterou mají v Proseči je skutečně rekordní,“ potvrzuje komisař.

Pohled z hlavní vyhlídkové plošiny Terezky ve výšce 25 m

„Když se podíváme do České knihy rekordů, najdeme mnoho podobných vánočních rekordů. Třeba nejdelší vánoční kometu. Ve srovnání s Prosečí je ale konstrukce její vlastní hvězdy menší,“ vysvětluje David Rafaj a pokračuje: „Dalším vánočním rekordem, u kterého jsme byli, je třeba řetěz s největším počtem hvězd. Ten jsme přeměřovali v Hatích u Znojma v roce 2011. A rekordní byla i svitavská vánoční hvězda, tentokrát s největším počtem zapálených svíček. Bylo jich celkem 1482 a tento zářící obraz vytvořili lidé na adventních trzích ve Svitavách v roce 2015,“ dodává David Rafaj z agentury Dobrý den.   

Rozhledna s poetickým jménem  

Z věže rozhledny Terezka uvidíte krajinu Toulovcových Maštalí, největší chráněné oblasti Pardubického kraje, ale také Orlické hory, Českomoravskou vrchovinu a Železné hory. Rozhlednu projektoval někdejší starosta Proseče Martin Novák, stejně jako dvě další rozhledny Toulovcových Maštalí, Borůvku a Toulovcovu rozhlednu.

Terezce se podlomily nohy. Rozhledna bude tři týdny uzavřená

Rozhledna Terezka

Rozhledna Terezka v Toulovcových Maštalích je uzavřená. Řemeslníci začali 28 metrů vysokou věž opravovat. Ve špatném stavu jsou hlavně opěrné pilíře a další dřevěné části. Z původní stavby nezůstane skoro nic.

Rozhledna Terezka je v nadmořské výšce 626 metrů a výška vlastní konstrukce je 28 metrů. Rozhledna má jednu hlavní vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 metrů a čtyři mezipatra. Na vrchol vede 112 schodů. Rozhledna Terezka byla veřejnosti zpřístupněna v srpnu 2004. Jméno dostala po spisovatelce Teréze Novákové (1853 – 1912), která do Proseče zajížděla od roku 1901 a po smrti manžela v Proseči zůstala natrvalo. Terezka je přístupná od dubna do října.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.