Rudá mašina i milostná romantika. Febiofest dává filmy pro všechny

31. březen 2015

Počasím se nenechávají rozhodit. Ve středu v Pardubicích oficiálně začíná tradiční jarní filmový festival Febiofest a pořadatelé právě teď dolaďují poslední detaily. Dobré ráno hostilo členku organizačního výboru, senátorku Miluši Horskou a zástupce pořádající agentury Ladislava Chroboka.

„Na festivalu nabízíme všechno od kriminálního žánru přes komedie, filmy o lásce... Každý si zkrátka najde to, co by se mu hodilo. Nenechal bych si určitě ujít snímek Rudá mašina. Ten zajímavým způsobem mapuje vývoj slavné sovětské, později ruské hokejové pětky,“ popisuje Chrobok.

Kouzlo úspěchu festivalu

„Nabízejí se taky filmy, které v normální produkci vidět nemůžeme. Proto se festival drží na tak vysoké úrovni, kterou kdysi nastavil a je velmi těžké se tam udržet. Nikdo nemáme radost z toho, že kina jsou veskrze prázdná. Pak když přijede takový festival, kino se zaplní, je to velká radost a důvod, proč pokračovat dál,“ říká Horská.

Zároveň oceňuje, že jak Pardubice, tak sousední Hradec Králové organizačně zajišťuje jeden tým lidí: „I sám pan Fero Fenič projevil velkou radost z toho spojení. S organizací byl velmi spokojený. V kulturní spolupráci se nastavil nový trend.“ A Chrobok doplňuje: „Pro obě města byly vybrané jiné filmy, až na pár výjimek. Je tomu tak proto, aby si diváci mohli zvolit ze širší nabídky. Mělo by se to vzájemně doplňovat.“

Kde se promítá?

V Pardubicích se chystá celkem osm veřejných projekcí, všechny hostí CineStar. Festival skončí v pátek večer.

Minulý týden uzavřel Febiofest 22. ročník pražské části. Podle Chroboka zatím ještě nebylo zveřejněné číslo návštěvnosti, ale většina filmů hlásila vyprodáno.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.