Rudé květy všude kolem. Veterány připomínají i maková pole

9. listopad 2022

Den válečných veteránů připadá celosvětově na 11. listopadu. Paměť národa každoročně pořádá veřejnou sbírku na přímou pomoc veteránům a bojovníkům za svobodu.

„Sbírka potrvá až do 30. listopadu. Jenom na východě Čech je 102 sbírkových míst, kde prodáváme máčky za symbolickou cenu. Další aktivitou jsou pouliční sbírky a e-shop,“ říká zástupkyně ředitele pobočky Paměť národa Východní Čechy Petra Válková.

Peníze na dobrou věc

Výtěžek Paměť národa použije nejenom na natáčení a dokumentování příběhů hrdinů, ale i na rozvoj Centra pomoci Paměti národa. To pomáhá lidem zorientovat se v obtížných životních situacích, poskytuje podporu a zprostředkovává informace od státních institucí.

Symbolická je pro Den válečných veteránů červená barva. „Proto budou některé budovy svítit červeně včetně hlavní budovy Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Každý si navíc doma může třeba na špejli vyrobit květ vlčího máku. Zapíchnutím do vymezeného makového pole pak uctí památku všech válečných veteránů,“ doplňuje Lukáš Peška, vedoucí vzdělávání východočeské pobočky Paměti národa.

Speciální maková pole podle něj najdete v pardubických Tyršových sadech, ve Chvaleticích u pomníku padlých, v Holicích na náměstí, v Hradci Králové na Masarykově náměstí anebo v Černilově. „Makové pole si navíc může vytvořit každý sám. Budeme rádi, když nám pošle fotku.“

Vzpomínka na první světovou

Peška taky přiblížil původ svátečního dne: „V roce 1918 se 11. listopadu podepisovalo příměří, které zakončilo první světovou válku. Začalo platit ten den od 11 hodin, i když fakticky válku ukončila až pařížská mírová jednání v roce 1919. Lidé si přesto konec války připomínali hned při prvním listopadovém výročí. Americký prezident Woodrow Wilson ho pojmenoval jako Den příměří. Následovaly další konflikty včetně druhé světové války. Americký Kongres v roce 1954 den přejmenoval na Den veteránů.“

Česko má Den válečných veteránů jako významný den od roku 2004. Symbolem je květ vlčího máku, který si lidé dávají do klopy. Odkazuje k tradiční básni o flanderských polích. Po bitvě tam rozkvetly vlčí máky a připomněly prolitou krev bojovníků.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související