Řvoucí kolejnice a zkrocený vlk. Jaká bude chrudimská Noc literatury?

7. květen 2019

Je to taková samotářská aktivita. Čtení knih ale může být taky kolektivní zábavou. Nějak tak ho pojímá tradiční literární akce, která letos znovu bude třeba i v Chrudimi.

Nejnovější překlady děl současných evropských autorů získají čeští čtenáři ve čtvrtek 9. května. „U nás Noc literatury spolupořádají Chrudimská beseda, Městská knihovna Chrudim a Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi. Večer začíná v 18 hodin v Klášterních zahradách. Tam přečte vybrané texty herec a dabér Jakub Skála. Tuto část zajišťuje Městská knihovna Chrudim. My jdeme spíš po určité alternativě,“ říká Břetislav Oliva z loutkářského muzea.

Knihy s muzikou

Program chrudimské části Noci literatury pokračuje v 19 hodin v Muzeu loutkářských kultur. „S ukázkou z knihy irského spisovatele Johna Banvilla, píšícího pod pseudonymem Benjamin Black, vystoupí osobitý písničkář Marcel Kříž. Příběh z prostředí rudolfinské Prahy vychází pod názvem Zkrotit vlka. Renesanční detektivku na terase Mydlářovského domu doplní Marcelovy básně z oceňované sbírky Jen ať řvou kolejnice a hudební vystoupení.“

Náměty textů podle Olivy čerpá Marcel Kříž z různých životních příběhů. „Je autorem mnoha skvělých překladů textů Boba Dylana, Neila Younga anebo Toma Waitse. Jejich písně zařazuje pravidelně do svého repertoáru.“ 

Noc literatury každoročně poutá na veletrh Svět knihy. V roce 2013 se kromě Prahy četlo poprvé i v dalších městech Česka. Letos se kromě Chrudimi znovu zapojí třeba taky Litomyšl. Program odstartuje v 19 hodin v tamní městské knihovně. Dorazí čapkolog Hasan Zahirovič a rozezní se sólová kytara.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související