Rybáři z Přelouče pokračují v předčasných výlovech. Kvůli nákaze musí vypustit devět rybníků

16. srpen 2019 14:15

Rybáři dnes posbírali uhynulé kapry v rybníku Černovka v Rašovech. Místo patří mezi ohniska, kde se prokázal výskyt herpes viru. Kapří nákaza znamená jediné, všechny ryby nařídili veterináři usmrtit. A počet podobných případů se pořád zvyšuje.

Ohniska nákazy jsou sice čtyři, ale některé rybníky jsou vzájemně propojené, takže jich na suchu zůstane víc. Bude jich celkem devět a všechny využívají rybáři z Přelouče. Ti už v polovině července musí vylovit největší z nich - padesátihektarový Buňkov.

A pokračují dál, prázdné jsou teď tři menší nádrže v Rašovech na Pardubicku a ještě budou následovat dva rybníky v Heřmanově Městci - Zámecký a Ježkovka. Tam by měla být likvidace ryb hotová asi do poloviny září.

Čtěte také

Hlavní problém a důvod nákazy byla asi špatná násada. Tedy malí kapři, kteří postupně odrůstají, a pak je rybáři stěhují do jiných nádrží. Původ infekce byl podle veterinářů v chovném rybníku Strach na Pardubicku a z něj se nákaza postupně roznesla dál. Aspoň tak to vysvětluje Radek Axmann z krajské veterinární správy: „Hodně přísně monitorujeme ty rybníky, co jim zbývají, právě z toho titulu, že pokud prošly ty ryby Strachem, tak jsou vysoce podezřelé a chceme se vyhnout tomu, aby ta nákaza recidivovala příští rok.“

Možností, kde se nákaza vzala, je ale víc. Dnes ráno rybáři lovili rybník Černovka, kam nasadili jen malé ryby. Ale našli tam i dospělé dvoukilové kapry, které někdo do vody vypustil. Infekce se tam tak mohla dostat i tímto způsobem.

V Česku už je letos potvrzených osm ohnisek kapří nákazy, to je výrazně vyšší číslo než v předchozích letech. Vloni to byla dvě ohniska, obě na Pardubicku. Ale herpes virus není problém jen v Česku, vloni počet ohnisek prudce stoupl i v dalších evropských zemích - 94 jich bylo v Německu, 27 ve Velké Británii. V rámci České republiky letos infekce zlobí hlavně v našem kraji, dvě ohniska jsou nahlášená v Praze, jedno ve středních Čechách a jedno v Moravskoslezském kraji.

Spustit audio

Související