S manželem už skoro mňoukají. Tady vládnou kočky

29. říjen 2019

Jsou chytré, pálí jim to. Umí se třeba naučit, aby vstávaly jako zbytek rodiny a nerušily noční spánek. Navíc nevyžadují procházky. Kočky některým lidem naprosto učarovaly.

„Mám jich 14, ale jinak jsem naprosto normální. K dispozici mají celý dům, my jsme trochu navíc. Využívají různá škrábadla, pelíšky a podobně. Přizpůsobili jsme jim s manželem život. Pamatuji si jejich jména i data narození, čímž spoustu lidí šokuji,“ přiznává chovatelka Monika Netolická.

Máme rádi zvířata

Její zájem propukl už v dětství. „Jsem totiž děvče z vesnice. Navíc můj děda byl velkým milovníkem zvířat jako takových. Vystřídalo se u nás několik kočiček domácích. Svého prvního kocourka si dodnes pamatuji. Velkou vášeň asi odstartoval siamský kocourek Filípek. Kočky jsou hodně empatické, umí se vcítit. Provázejí mě celý život.“

S chovateli psů mají kočkaři podle Netolické velmi kladné vztahy, i když se třeba v některých názorech liší. Říká, že si lidé, kteří mají rádi zvířata, mezi sebou rozumí.

Pardubice hostí mezinárodní výstavu

První listopadový víkend dorazí do Domu kultury Dukla v Gorkého ulici široká škála ras, barev i věků. „Budou zastoupené taky kočky domácí, které mají vlastní soutěž. Představí se i kočky méně známé včetně raritní takzvané vlčí kočky lykoi. Vystavujeme koťátka od čtyř měsíců. Dospělé kočky pak sbírají různé tituly podle výkonnostních tříd.“ 

Svaz chovatelů koček v Pardubicích má s pořádáním výstav velké zkušenosti. Taky dělá pravidelně osvětu, pořádá různé semináře a podobně.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související