S raw stravou opatrně, hlavně u dospívajících dívek

8. duben 2019

Lektorky Marcela Ryšavá a Renata Virtová vás naučí vařit cizí národní kuchyni i raw dobroty. Každý kdo chce zhubnout, změnit jídelníček, dopřát tělu detoxikaci, může vyzkoušet raw stravu.

Základem všeho jsou enzymy, minerály a vitamíny. Při raw stravě se konzumují pouze takzvané živé potraviny, tedy tepelně nezpracované, nebo ty, u kterých byla použita maximální teplota 42 °C. Potraviny se upravují namáčením, klíčením, mletím, drcením, mixováním a podobně.

„Semínka a ořechy doporučuji máčet 6-24 hodin předem, jinak budou těžko stravitelné, při konzumaci byste mohli cítit nepříjemný tlak pod žebry. Hůře stravitelná jsou i syrová rajčata, nebo naklíčené fazole,“ vysvětluje výživová poradkyně Renata Virtová.

Raw stravu plánujte jen dočasně

Pokud se rozhodnete pro raw stravu, je nutné umět správně zkombinovat potraviny tak, aby vaše tělo dostalo všechny potřebné živiny. Rozhodně nemůže být živeno pouze z ovoce a zeleniny, to bychom si brzy zadělali na zdravotní problémy. Každý jsme jiný, máme jiné nutriční potřeby, proto ne každému raw jídelníček vyhovuje.

Kopřivové pohankoto

„V poslední době si tento styl oblíbily mladé dívky, které v tom vidí rychlé a zdravé hubnutí. Ale protože jejich tělo je stále ve vývinu, s raw stravou by měly ještě chvíli počkat, aby neskončily jako anorektičky, “ varuje paní Renata.

Jaké nádobí je vhodné pro přípravu raw stravy?

V kuchyni mysleme i na vhodné pomůcky a spotřebiče, abychom raw suroviny zachovali zdravé a plné vitamínů. „Třeba listová zelenina je extrémně citlivá na oxidaci, proto je vhodné použít plastové nože, z leštěného kovu nebo teflonu. Prkénko může být plastové i dřevěné, hlavně aby bylo čisté. Jídlo připravujte ve skleněné nebo keramické míse, tím nic nezkazíte,“ vysvětluje Marcela Ryšavá. Při zpracování některých surovin by se měly používat speciální mixéry s vyššími otáčkami.

Výhody a nevýhody raw stravy

+ raw strava detoxikuje vaše tělo a posílí váš imunitní systém

+ raw strava obsahuje velké množství enzymů

+ zdravotní potíže vyplývající z nadbytku vlákniny

- některé živiny naše tělo lépe vstřebá z tepelně upravených potravin

- raw strava není pro každého

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související