Šachy, biatlon, krasobruslení. I Pardubický kraj na dětské olympiádě sklízel medaile

6. únor 2023

Je to hezké, ale ještě lepší budou jednou olympijské hry dospělých. Anebo mistrovství světa. Tenhle názor sdílejí medailisté z nedávné Olympiády dětí a mládeže (ODM).

14 výprav, 10 sportů, 1150 soutěžících. Mezi účastníky klání v Královéhradeckém kraji se neztratili ani zástupci Pardubického kraje. Nasbírali 5 cenných kovů. Kromě individuálních úspěchů se radovaly i biatlonové štafety.

Boje s dospělými

Jedinou zlatou medaili přivezl šachista Jiří Bouška z Chrudimska, který se připravuje v Polabinách. „Byl jsem překvapený. Sice jsem byl favorit, ale nebylo tak lehké vyhrát. Jsem z toho nadšený. Udělal jsem v poslední době velký skok. Už hraju normálně s dospělými šachisty.“

Čtěte také

Na sbírání úspěchů je připravený: „Mám poličku, kam si dávám všechny poháry, diplomy a medaile. Je jich hodně a už se to plní. Chtěl bych být mistr světa mezi muži,“ plánuje někdejší světový šampión v dětské kategorii rapid šachu.

Radši sám za sebe

Hned dvě stříbrné medaile na ODM získal v biatlonu Adam Hanuš. I když jedna byla ve štafetě, má radši individuální závody. „Trochu jsem s tím počítal. Věřil jsem si.“

Do biatlonového klubu v Letohradu ho přihlásili rodiče. Na tréninky dojíždí z Jablonného nad Orlicí. „Mými vzory jsou Michal Krčmář, Ondra Moravec. Přede mnou je aktuálně mistrovství republiky. Rád bych jednou stál na bedně při mistrovství světa,“ odhaluje smělé plány.

Zlatý hattrick?

Pardubická krasobruslařka Jana Horčičková si vysloužila bronzovou medaili. Teď bude chtít přidat třetí triumf v řadě na mistrovství republiky. „Přála jsem si vyhrát, ale bohužel se mi to tak nepovedlo. Přesto jsem za bronzovou ráda. Dalo mi to nové zkušenosti a budu se chystat na další závody.“ Jejím největším snem je reálná olympiáda. Ráda by ale byla i za mistrovství světa anebo Evropy.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související