Saunováním proti chřipce. Recept, který zabírá. Jak na to?

11. únor 2020

Finská sauna je základem správného saunování. Při teplotě devadesát až sto stupňů Celsia se tělo začne silně okysličovat, a tím dojde k rozšiřování kožních pórů a cév. Zahřívání trvá deset až patnáct minut. Následuje prudké zchlazení, kdy se z kůže vyplaví škodlivé látky, tuk a nečistoty. Důkladné ochlazení je stejně důležité jako zahřátí. Tělo si postupně přivyká na změny teplot a stává se odolnějším.

„Nezapomínejte si po sauně ochladit i hlavu. Některé dámy nechtějí přijít o svůj účes a potom si nesou následky přehřátí,“ varuje majitelka Saunového ráje v Holicích Hana Platenková.  Po ochlazení následuje relaxace. Celý postup se opakuje aspoň třikrát. Aby mělo saunování ten správný účinek, musí se provádět pravidelně, jednou za týden po celý rok.   

Bio sauna pro začátečníky

Ne každému je příjemná vysoká teplota. Proto Hana Platenková doporučuje pro začátečníky bio saunu. Bio sauna je suchá sauna s teplotou šedesát až sedmdesát stupňů Celsia zvlhčovaná na vlhkost třicet až třicet pět procent. Je vhodná pro lidi, kterým nedělají dobře extrémně vysoké teploty, pro začínající saunaře a pro děti.

Zahřívání v sauně trvá deset až patnáct minut. Následuje prudké zchlazení, kdy se z kůže vyplaví škodlivé látky, tuk a nečistoty

Biosauna je doplněna chromoterapií. Svítidlo s měnícími se barvami má sloužit pro harmonizaci duše, tedy psychiky.

Vrcholem je saunový rituál

V poslední době jsou stále vyhledávanější saunové ceremoniály. Ve finské sauně tančí saunér, který má pro své diváky nacvičenou choreografii. Do rytmu hudby točí ručníkem a svými kreacemi vhání horký vzduch do tváří a těl saunařů. Navíc polévá kameny uprostřed sauny vodou s přidanými vonnými éterickými oleji. Je to místo, kde lidé mohou projevit emoce. „Jinak by ale měla být sauna symbolem klidného odpočinku, kam hlasité projevy rozhodně nepatří,“ upozorňuje Hana Platenková.

Spustit audio

Související