Sbor Žerotín zpívá 160 let. A zoufale potřebuje chlapy

6. březen 2023

Kdysi dávno vznikl jako čistě mužský sbor. Současné poměry jsou ale úplně jiné a ve formaci z Brandýsa nad Orlicí hrají ze dvou třetin prim ženy.

„Sborový zpěv je koníček, který je levný, nemusíte k němu mít flintu, fotografický přístroj, motocykl. Není potřeba povolení, snad kromě manželky v mém případě. Hlavně v mužských hlasech dlouhověkost do osmdesáti není výjimkou, takže tento koníček vám vydrží,“ doporučuje předseda sboru Pavel Neumeister.

Za vznikem povolené šrouby

Taky sbor Žerotín vznikl v době uvolnění rakousko-uherských tlaků. Byla to doba, kdy se obecně rozvíjel národní kulturní život. Tehdy vznikaly různé spolky. „Kolem roku 1860 nastala určitá erupce podobného nadšení. Nevíme přesně, kolik měl Žerotín členů. Náš archiv zničila povodeň v roce 1997. Sbor vznikl na konci prosince 1862 a za dva a půl měsíce už zpíval,“ podotýká sbormistr František Mikeš.

Brandýský sbor přežil 20. století, kde ho logicky ovlivňovaly války i politicko-společenské otřesy. „V některých obdobích se nepodařilo sehnat zpěváky anebo sbormistra. Ale naopak neuvěřitelných 30 let se o nás staral Bohoušek Škraňka, který do sboru přinesl i kousek swingu. V roce 2011 z věkových důvodů předal žezlo Frantovi Mikešovi,“ vzpomíná Neumeister.

Kulaté výročí si Žerotín připomněl během loňska. „Našimi hosty při oslavách byly sbory ze sousedních měst. Zpívalo se a tančilo až do časných ranních hodin. Jako obyčejně, prostě umělci. Sboru se daří, je nás asi 40. Má štěstí na dobré sbormistry i na zřizovatele, kterým je město Brandýs nad Orlicí. Před lety jsme vystupovali i na Velehradě. Chystáme se na pardubický Festival pěveckých sborů a doma v Brandýse vystoupíme 9. června na tradičním jarním koncertu,“ uzavírají zástupci sboru.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související