Šéf nemocnic Pardubického kraje: Školy pro děti zdravotníků nejsou samospasitelné

14. říjen 2020

Všechny školy kromě mateřských a speciálních přešly na distanční výuku. Někteří pracovníci ve zdravotnictví tak řeší, kam umístit potomky v době denních směn. V kombinaci s rostoucím počtem jejich nákaz hrozí nedostatek personálu.

„Jsou nemocnice, kde můžou odcházet desítky zaměstnankyň na ošetřovné, což přinese obrovské problémy. Kraj zajistil školská zařízení, aby do nich mohli lidé z kritické infrastruktury své děti umístit. Je tam ale logická obava rodičů z toho, že své děti dají do kolektivu, se kterým se doteď nepotkávaly. Není to jednoduché a samospasitelné,“ myslí si generální ředitel krajských nemocnic Tomáš Gottvald.

Kapacity na maximu

Nemocnice Pardubického kraje hlásí do dvou procent nakažených zdravotníků. „Většinou šlo spíš o komunitní nákazu, nenakazili se tedy během poskytování zdravotních služeb. Vzhledem k jejich zátěži mám velkou obavu, že takových nákaz bude přibývat. To představuje limit pro zajištění chodu nemocnice.“

Čtěte také

Čekací doby na koronavirové testy se v Pardubickém kraji prodlužují. Některá odběrová místa mají nejbližší volné termíny až příští týden. „Objednací lhůta ještě na začátku tohoto týdne byla do druhého dne. Nejde jenom o samotný odběr, ale taky o zpracování. Limituje nás personální vybavení laboratoří. Kapacity jsou někde na svém vrcholu,“ tvrdí Gottvald.

Podle něj je problémem i to, že se jeden člověk zaregistruje k testu na více místech najednou. „Chápeme nervozitu, ale odběrové kapacity to zbytečně blokuje.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související