V Pardubickém kraji zavřou na dva týdny střední školy

2. říjen 2020 13:15

Od pondělí se v Pardubickém kraji zavřou na dva týdny střední školy, konzervatoře, základní umělecké školy i jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Nařízení krajské hygieny má skončit 18. října.

Důvodem je zhoršená epidemická situace v zemi. Nařízení se týká všech čtyř okresů v Pardubickém kraji, protože v nich od minulého týdne začalo komunitní šíření nového typu koronaviru.

„Od minulého týdne jsou na semaforu v oranžové barvě už všechny okresy, účinnost opatření je proto pro celý kraj,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

V nařízení jsou i vysoké školy, na distanční výuku Univerzita Pardubice přešla již ve středu 23. září. Vysoké škole hygiena povoluje například individuální konzultace nebo laboratorní či uměleckou práci v maximálním počtu 15 osob.

Praxe mají výjimku

Střední školy musí přejít na distanční výuku, výjimkou je praktická výuka. „Máme zkušenosti z jarního období, technicky jsme připraveni, umíme studenty učit na dálku. Učební obory potřebují praktická cvičení, jeden týden mají výuku, jeden týden praxi, v menších skupinách se řemeslo mohou učit. Kdyby to nebylo možné, museli bychom si poradit například formou výukových videí,“ řekl ředitel Střední potravinářské školy Zdeněk Zitko.

Zavřená budou v kraji také střediska volného času. Nařízení se týká různých kroužků v pardubických domech dětí a mládeže. Na 14 dní přeruší provoz taky všechny městské kluby seniorů. Omezení se dotknou i provozu základních uměleckých a jazykových škol ve městě. Přítomnost dětí nebude možná.

Mateřské a základní školy budou dál fungovat, musí ale omezit hudební výchovu, respektive nesmí vyučovat zpěv, od druhého stupně také hygiena zrušila tělesnou výchovu.

autoři: Ondřej Wolf , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související