Senior taxi drží ceny. Města zdražení dorovnají ze svého

19. prosinec 2022 08:10

Senior taxi usnadňuje starým lidem cesty za lékařem, na úřad nebo na hřbitov. Stačí mít registrační kartičku, správné telefonní číslo a pár desítek korun v peněžence. Uživatelů služby v posledních letech přibývá i na Pardubicku, nejvíc v krajských Pardubicích, zájem o relativně levný a hlavně komfortnější způsob přepravy narůstá i v menších městech. A dobrou zprávou pro uživatele je, že by senior taxi nemělo příští rok zdražit.

Podle podmínek koncesní smlouvy mezi městem Pardubice a provzovatelem taxi služby zaplatí senior za jednu jízdu jedním směrem 25 korun. Senior se musí u řidiče prokazovat speciální průkazkou vydanou magistrátem a absolvovat může nanejvýš 4 jízdy za měsíc.

Zatímco v roce 2019 vydalo město 2200 průkazů, letos jejich počet stoupl na víc než dvojnásobek. Pardubické senior taxi udělá teď v průměru 1080 jízd za měsíc. A protože koncesní smlouva mezi radnicí taxi službou vyprší v červnu, tak minimálně do té doby by se jízdné měnit nemělo.

Čtěte také

Seniortaxi si za poslední tři roky našlo svoje zákazníky i mezi seniory v Holicích. Podle informací radnice by jich mělo být kolem 140. I V Holicích je podmínka, aby pasažér měl městem vydanou průkazku. Za jednu jízdu tam a zpět po městě utratí 20 korun. V průměru udělá senior taxi po městě 40 až 50 jízd měsíčně a objednat si ho můžou i lidé s hendikepem vlastníci průkaz ZTP a ZTP/P. Snadněji se tak dostanou na nákup, k lékaři, do lékárny, na úřad, poštu nebo hřbitov. Holické Senior taxi funguje 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Stejně jako Pardubice musí město Holice službu dotovat. Ceník pro uživatele se ale nezmění.

Zvýhodněnou přepravní službu nabízejí i seniorům v Cholticích, podle informací radnice by senior taxi pro koncového uživatele dražší být v příštím roce nemělo a fungovat bude za stávajících podmínek.

Městys ale bude na senior taxi také doplácet z rozpočtu, aby cestující nemuseli platit plnou částku. Radnice na to uvolní 30 tisíc korun. V současné době využívá choltické senior taxi asi 15 seniorů a hendikepovaných lidí, kteří se potřebují dostat za lékařem do Přelouče nebo do Pardubic.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související