Pardubické vodárny zdraží od ledna vodu o víc než čtvrtinu

29. listopad 2022 06:10

V Pardubicích od příštího roku zdraží vodné a stočné, ceny vzrostou o víc než o čtvrtinu. Odběratelé tak za kubík zaplatí 132 korun, o 27 korun víc než letos.  Oproti minulým letům je to poměrně výrazný cenový skok, jak ale zjistila reportérka Drahomíra Bačkorová, vodárny musí povinně ročně investovat do oprav sítě a infrastruktury okolo čtvrt miliardy korun a letos navíc vzrostly náklady.

Kadeřnice Šárka Kmoníčková čekala, že voda zdraží, překvapilo ji ale, o kolik to bude. „Prostě budu muset zdražit. Ručníky prát musím, hlavy mýt musím, takže se nedá nic jiného dělat.“

Letos Průměrná čtyřčlenná  domácnost zaplatí za vodu průměrně denně 42 korun, příští rok to bude okolo padesátikoruny. „Je potřeba se podívat, co je za tou cenou vody. Naše cena je státem regulovaná, máme státem regulovaný zisk a máme i státem dánu výši fondu obnovy,“ říká ředitel vodovodů a kanalizací Aleš Vavřička s tím,  že vliv na cenu vody má i stávající nárůst cen energíí, vodárnám i přes zastropování vzrostly náklady pětinásobně.

Voda je základ života (ilustrační foto)

„Jsme na rovině a všechno musíme čerpat. Ať už vodu pitnou nebo vodu splaškovou. Nebudu říkat, že za všechno může válka na Ukrajině, ale ten rok byl natolik turbulentní, že musí reagovat asi každý.“

Vodárny navíc musí stále obnovovat stávající majetek a stavět novou kanalizaci nebo čistírny. Teď připravují rekonstrukci čistírny odpadních vod pro pardubickou aglomeraci, která bude stát stovky milionů.

Čtěte také

Náměstek ředitele Jaroslav Kubínek říká, že jen za poslední tři roky společnost investovala skoro 800 milionů korun do úpraven vod v Mokošíně a Hrobicích: „Abychom mohli upravit vodu efektivněji a odstranili i ty látky, které se v minulosti nesledovaly, což jsou třeba pesticidy, léčiva, hormony. Také investujeme do zkapacitnění potrubí, protože pardubická aglomerace se rozrůstá a tam, kde dříve byla na vesnicích malá spotřeba vody, nyní musíme přivést daleko více vody.“

Pracovníci vodáren odhadují, že lidé před více než 30 lety denně spotřebovali 240 litrů vody. Teď je to kolem 85 litrů a dá se čekat další pokles.

Vodárny teď v souvislosti se zvýšením ceny nabízejí nově lidem možnost platit měsíční zálohy a chystají zákaznický portál, kde lidé budou moct sledovat svou spotřebu.

Spustit audio

Související