Senioři od 70 let budou mít od září v Pardubicích MHD zdarma

20. srpen 2019 08:10

Lidé starší 70 let budou moct v Pardubicích jezdit městskou hromadnou dopravou úplně zadarmo. Teď slevu mají jen místní senioři a jen v případě, že si pořídí senior pas.

Před rokem začal dopravní podnik vozit místní seniory jen za 30korunový poplatek (za senior pas), teď to bude pro každého bez ohledu na bydliště. Po loňské úpravě, kdy místní senioři místo 430 korun za rok začali platit jen 30, čelila radnice mnoha dotazům důchodců z jiných měst, proč oni musí platit.

Bez průkazky a pro všechny

Radnice provoz dopravního podniku dotuje, proto se původně zaměřila hlavně na občany svého města. Ted ale radní pravidla mění – všichni cestující bez ohledu na místo bydliště budou jezdit zadarmo a nepotřebují žádný speciální průkaz. Pardubice se tak systémem přiblíží Praze nebo nově Olomouci.

Čtěte také

Pokud bude cestující kontrolovat revizor, stačí pro ověření věku ukázat občanský nebo řidičský průkaz, případně cestovní pas.

Cestující, kterým je víc než 70 a mají už Pardubickou kartu, ji mohou dál používat třeba jako elektronickou peněženku v MHD v Hradci Králové nebo si peníze z ní mohou nechat vrátit v zákaznickém centru dopravního podniku v Pererově ulici. Poplatek 75 korun, který platili za vystavení karty, ale zpátky nedostanou.

Kolik bude dopravní podnik doplácet, to lze jen odhadovat. Náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD) předpokládá, že to bude okolo 10 milionů ročně. On sám neočekává žádný dramatický nárůst oproti loňsku.

Spustit audio

Související