Setí paprik už nemůže být jednodušší. Zkuste rašelinové knoflíky

21. únor 2018

Je čas výsevu paprik, rajčat a okurek. Pokud máte doma málo místa, bude se vám hodit jednoduchá vychytávka. Vložte semínko místo do kelímku se zeminou, do rašelinového knoflíku.

Jedná se o kolečko s vysušenou, výživnou rašelinou, ve které semínko dobře vzklíčí. Nejdřív ale musí ve vodě nabobtnat.

„Postup je jednoduchý. Vezměte tzv. rašelinové knoflíky a namočte je do misky s vodou. Po několika hodinách nabobtnají a zvětší svůj objem. Pak jednotlivé knoflíky naskládejte vedle sebe do podmisek, a do důlku uprostřed vložte semínko papriky nebo jiné zeleniny, kterou vyséváte. Pak už stačí udržovat knoflíky vlhké a čekat, až rostlinky vzejdou,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Harmonogram výsevu paprik, rajčat a okurek

Papriky začínáme vysévat od poloviny února. Na papriky navazují rajčata. Ta vyséváme od počátku března do jeho poloviny.

Topinambur - sladká brambora, kterou objevují čeští zahradníci

Topinambur

Topinambury možná znáte pod pojmem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Mnohem příznačnější je ale název aztécký artyčok. Topinambury pěstovali totiž Aztékové, a z Ameriky k nám přišly o něco později než brambory.

S teplomilnými okurkami je to složitější. Pokud máme vytápěný skleník, kde se drží teplota i v dubnu kolem dvaceti stupňů, můžeme okurky vysévat už na počátku března.

Ale pro běžné domácí pěstování na zahrádkách stačí okurky vysévat až na konci března nebo na začátku dubna, a vysazovat ven až počátkem května.

Spustit audio