Severovýchodní obchvat Pardubic: letos výkup pozemků, 2018 může začít stavba

18. únor 2016

Ucpané silnice, nervózní řidiči a nebezpečné přechody pro chodce. I takhle vypadá každodenní situace v centru Pardubic. Velké naděje proto radnice vkládá do stavby severovýchodního a jihovýchodního obchvatu.

Pro město klíčové a vytíženému centru by měly výrazně ulevit. Jenže, hned to nebude. Kvůli nové evropské legislativě zatím není jasné, kdy se silničářům podaří kopnout do země.

Rok 2018, úřady avizovaný termín zahájení výstavby severovýchodního obchvatu, je nejistý. Ve hře je možnost, že čtyřkilometrový úsek bude muset projít novým posouzením vlivu stavby na životní prostředí. Mimochodem je to stejná situace jako u části plánované R35 označované nově jako D35.

Pokud bude potřebný nový posudek EIA, v roce 2018 se stavět nezačne

„V současné době vrcholí jednání o tom, zda budeme nebo nebudeme muset opakovat EIA (tj. Vyhodnocení vlivů na životní prostředí) pro projekty. Bohužel všechny tyto klíčové projekty mají EIA před vstupem do Evropské unie, to znamená podle zákona 244,“ řekl při návštěvě Pardubic ministr dopravy Dan Ťok (ANO).


Severovýchodní obchvat Pardubic
Celková délka nové silnice je 4170 metrů. V průběhu trasy jsou navrženy čtyři nové úrovňové křižovatky. Zavěšený most, který překlene Labe a slepé rameno Labe, bude měřit 200 metrů.

Jak jednání dopadnou je zatím ve hvězdách, konečné slovo ale padne na přelomu února a března.

„Do konce února budeme vědět výsledek jednání, zda se bude muset EIA v nějaké zkrácené formě opakovat, nebo jestli budeme mít možnost dělat jenom nějaké rozdílové studie,“ doplnil Ťok.

V případě neúspěchu by tak výstavba obchvatu mohla nabrat časový skluz, připustil primátor Pardubic Martin Charvát (ANO): „Ten rok 2018 teoreticky není zase tak vzdálený, ale jestli to bude osmnáct nebo devatenáct, uvidíme, počkejme na ten březen.“

Výkupy pozemků začnou letos, lidé dostanou osminásobek

Přípravné práce ale poběží i tak. Jisté je, že ředitelství silnic a dálnic už letos zahájí výkupy pozemků, potvrdil generální ředitel ŘSD Jan Kroupa: „V současné době zpracováváme dokumentaci pro stavební povolení. Předpokládáme její ukončení v dubnu tohoto roku. Na to samozřejmě navazují tzv. geometrické plány, záborové elaboráty, výkupy pozemků.“

Stát by měl pozemky od lidí vykupovat za osminásobek ceny stanovené znalcem. Město je připravené silničářům pomáhat v jednáních s vlastníky a zájemcům nabídne svoje pozemky jako náhradu.

„Město Pardubice vlastní dostatek pozemků na to, aby mohlo být silným partnerem a pomoci ŘSD v těchto aktivitách,“ dodává primátor.

Severovýchodní obchvat má vést od kruhové křižovatky v Trnové, přes Fáblovku až na okraj Dubiny. Z centra města by měl odvést tranzitní dopravu. Náklady odhadují silničáři na víc než 700 milionů korun. Stavba jihovýchodního obchvatu je plánovaná na rok 2020.

autor: wol
Spustit audio