Silničáři finišují před otevřením dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů

3. prosinec 2021 13:22

Silničáři dokončují nové dopravní značení pro dálnici D35 na Pardubicku. Do otevření první části z Opatovic nad Labem směrem na Vysoké Mýto zbývají už jen necelé dva týdny. Dostavěný 13kilometrový úsek slibují zprovoznit 15. prosince. To je skoro po třech letech od oficiálního zahájení jeho výstavby.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prosincový termín opakovaně potvrdilo, naposledy v tomto týdnu. Silničáři původně úsek Opatovice - Časy plánovali otevřít až v lednu příštího roku, což bylo i ve smlouvě, ale nakonec se s dodavatelem stavby domluvili na dřívějším zprovoznění.

Čtěte také

Podle mluvčí pardubické pobočky ŘSD Petry Drkulové ale všechny ostatní objekty jako třeba obslužné komunikace a sjezdy na okolní nemovitosti budou stavbaři dokončovat ještě během příštího roku.

Silničáři teď dokončují práce na vodorovném a svislém dopravní značení v celé délce trasy, osazují svodidla, a to i na mostních objektech, pokládají poslední zbytky asfaltu.

Ochrana před zvěří

Do 15. prosince zároveň mezi Opatovicemi nad Labem a Rokytnem u obce Borek musí u dálnice nainstalovat pachové zábrany a světelné odrazky, které mají odpudit zvěř a zamezit tak jejímu možnému střetu s auty. V místě je totiž podle ŘSD zvýšený výskyt zvěře. Na stavbě zároveň probíhají i technické prohlídky jednotlivých stavebních objektů před jejich zprovozněním.

Navazující 14kilometrový úsek Časy - Ostrov není ještě dokončený, RŠD ho plánuje zprovoznit za rok, do té doby tak budou řidiči na dálnici najíždět a sjíždět z ní buď u Rokytna, nebo u Časů, kde vznikla mimoúrovňová křížení.

Stavba dálnice D35 u Opatovic nad Labem (léto 2021)

Už teď to dělá starosti některým obcím v okolí, třeba Sezemice mají obavy z velkého zatížení dopravou. Na druhou stranu, D35 by měla ulevit obcím na současné I/35 a taky vytíženému Hradci Králové, ze kterého by měla odvést tranzitní dopravu mířící z východních Čech na Moravu.

13 kilometrů dálnice z Opatovic do Časů bude podle Ředitelství silnic a dálnic stát víc než tři miliardy korun. Výstavba oficiálně začínala v březnu 2019, zhotovitelem zakázky je konsorcium firem vedené společností Strabag.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související