První část dálnice D35 plánují silničáři zprovoznit letos v prosinci

25. květen 2021 13:25

Na konci letošního roku bychom měli jezdit po části dálnice D35 na Pardubicku. Ředitelství silnic a dálnic plánuje zprovoznit první ze dvou právě budovaných úseků (Opatovice - Časy) v prosinci. Jeho délka je přibližně 13 kilometrů a navazuje na už stojící dálniční křižovatku v Opatovicích nad Labem.

Podle informací ředitele pardubické pobočky ŘSD Bohumila Vebra by první řidiči mohli po D35 projet 15. prosince, kdy by mělo být zprovozněno prvních 13 km dálnice Opatovice - Časy.

Čtěte také

Stavební práce na tomto úseku ale v poslední době viditelně pokročily, dělnici pokračují v budovaní klíčových mostních objektů na trase, 17 jich je přímo na dálnici, dalších 6 povede přes ni. Nejdelší z objektů vede přes záplavové území Labe směrem na Bukovinu.

Na některých místech jsou už vidět i asfaltové vrstvy, mimo jiné i na nově postavených nových kruhových objezdech na výjezdech z dálnice, nově třeba u Rokytna, nebo u Časů. Na místě je stále spousta dělníků a stavební techniky, v blízkosti autostrády jsou pak nadále uzavřené některé vedlejší cesty a řidiči musejí využívat objížďky.

Další úsek v polovině roku 2022

Pokud jde o navazující rozestavěný úsek Časy - Ostrov, tam aktuálně u Uherska budují dálniční přemostění železničního koridoru. Zprovoznění této 14 km trasy plánuje ŘSD ale až na srpen 2022, stát má 3,2 mld. bez daně.

Dálnice D35 má ulevit městům na frekventované I/35 a být alternativou k přetížené D1. Její další úseky směrem na Vysoké Mýto a Moravu jsou stále v přípravné, papírové fázi. Úseky Ostrov - Vysoké Mýto, Vysoké Mýto - Džbánov a Džbánov - Litomyšl už mají pravomocné územní rozhodnutí, etapa kolem Litomyšle na ně kvůli ale úpravě projektu čeká.

Další části Janov - Opatovec a Opatovec - Staré Město už územní rozhodnutí získaly dříve. Ale samotné stavební povolení zatím žádný z těchto úseků nemá. Vysoutěžení dodavatele a zahájení výstavby je u nich většinou plánované na rok 2023.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související