Od pondělí budou dopravu na problematické křižovatce v Sezemicích řídit semafory

12. listopad 2021 13:21

Otevření prvního úseku dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů v půlce prosince by podle silničářů mohlo zkomplikovat dopravu v Sezemicích. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž očekává, že středem města bude projíždět víc aut od dálničních sjezdů u Časů a Rokytna směrem do Pardubic. Dopravu na křížení cest v centru Sezemic proto budou od pondělí řídit semafory.

Světelnou signalizaci už silničáři na křižovatce postavili v uplynulých dnech, zatím bliká jen oranžové světlo a auta tak místem projíždějí podle stávajícího dopravního značení. Zkušební provoz semaforů začne podle ŘSD v pondělí 15. listopadu. Ostrý provoz pak 15. prosince, tedy v den, kdy se má poprvé otevřít první 12 km úsek dálnice D35 Opatovice - Časy.

Přes Sezemice vede frekventovaná hlavní silnice z Pardubic do Holic a kolony v obci jsou na denním pořádku. Podle vyjádření silničářů by tam světelná signalizace měla zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy. To bude klíčové hlavně poté, co zprovozní zmiňovanou dálnici. ŘSD předpokládá, že po jejím otevření se v Sezemicích zvýší intenzita dopravy, protože auta z dálnice budou sjíždět nedaleko Sezemic, konkrétně u Časů a Rokytna.

Podle ŘSD je navíc sezemické „téčko“ dlouhodobě nehodovým uzlem, hlavně kvůli nepřehlednosti a špatným rozhledům.

Obchvat v roce 2025

Sezemicemi projede denně několik tisíc aut, s dálnicí to bude nejspíš ještě víc, ale slibovaný obchvat, který měl městu ulevit i kvůli dálnici, stále nestojí. Zdržení v minulosti způsobila propadlá EIA, silničáři navíc nemají vykoupené všechny pozemky potřebné pro výstavbu.

Čtěte také

Stavební povolení ale obchvat už dostal a tendr na dodavatele stavby za zhruba 1 miliardu plánuje ŘSD vypsat v příštím roce, mezitím by měl v trase silnice začít archeologický a taky pyrotechnický průzkum.

Přes 6 km dlouhý obchvat Sezemic bude de facto přeložkou silnice I/36 z Pardubic do Holic a zároveň přivaděčem k dálnici u Časů. Jeho zprovoznění je v plánu až v roce 2025.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související