Skákat agility s buldočkem? Těžko! Geny neošálíte

12. červenec 2021

Jaké plemeno si pořídit pro psí sporty? Zeptali jsme se zkušené chovatelky a trenérky výcviku psů Renáty Tetřevové. Podle ní je to s povahou psů stejné jako u lidí. Krev není voda. A genetika? Ta se nedá ošálit.

„U psů je to jako u lidí. Každý si najde to své, co ho baví a naplňuje. Tak třeba skákat agility s buldočkem, to se nedá. Každý pejskař si musí rozmyslet, kam chce ve psím sportu dojít. Když se budete chtít intenzivně věnovat agility a dosahovat nejlepších výkonů, sáhněte po border kolii a podobných plemenech, která jsou mrštná a chytrá," radí Renáta Tetřevová.

Pokud se chcete věnovat některému ze psích sportů hlavně pro to, abyste si našli ve stejné skupině zapálených lidí kamarády, a trávili v pohodě svůj volný čas, nemusíte si pořizovat šampiona vyšlechtěného pro daný sport. Ale přece jen to chce při výběru zapřemýšlet.

Agility je pro border kolie jako stvořené

„Pokud je pes aspoň trochu pohybově nadaný, a není úplně hloupý, tak povely pochopí. Přesto velmi upozorňuji na to, že přes genetiku skutečně nejede vlak. Jen hloupý člověk si může koupit dva výmarské ohaře, žít s nimi v garsonce a jednou za den se s nimi projít na kšírách po parku,“ varuje chovatelka. 

Něco jiného ale je, když se s nimi každý den pořádně vyřádíte, vysportujete, vyběháte. To je v pořádku, pak budou i tzv. výmaráci spokojeně odpočívat v panelákové garsonce. Úkolem každého pejskaře je zajistit psovi potravu jak pro duši, mysl, tak pro tělesnou schránku.

Kdo je nejchytřejší? 

Každý pes je určený k něčemu jinému a je velké štěstí, když žije v souznění se svým majitelem. A jak je to s inteligencí u psů?

„Je pravda, že psi, kteří museli už v dávné historii člověku pomáhat a spolupracovat s ním, napříkad border kolie nebo lovečtí psi, tak se ve vývoji dostali s inteligencí dál, než plemena, kde se vyžadovalo jen to, aby byli dekorativní. Je to o stovkách let systematického šlechtění k určitému účelu,“ vysvětluje trenérka výcviku psů. Na druhou stranu ale dodává, že sama chová springerspaniely ve stejné linii a ve stejných podmínkách a povahově je každý pes jiný.

Pomůže dívkám v pubertálním věku vztah se psem překlenout tohle těžké období? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související