Škorpilovci - východočeská stopa v Bulharsku

Tentokrát budeme ale sledovat v Bulharsku východočeskou stopu bratrů Škorpilových. Ti pocházeli z Vysokého Mýta a do dnešního Bulharska přijeli koncem 19. století budovat školství.

Věnovali se archeologii a stali se zakladateli bulharské archeologie. Místní si jich natolik vážili, že po nich pojmenovali jednu obec na pobřeží. Ta nese jméno Škorpilovci a s mikrofonem se po vesnické pláži a nejen tam procházel Martin Karlík.

Náměstí a ulice Bratrů Škorpilových

Náměstíčko ve Škorpilovcích se jmenuje stejně jako hlavní ulice v obci a vlastně celá vesnice po bratrech Karlu a Hermanu (někde též uváděn jako Hermenegild) Škorpilových. Čechů sem ale moc nejezdí. Celkově je tato vesnice mimo zájem turistů. Když už se ale nějaký ten pocestný z Česka objeví, většinou ví, proč se tato vesnice jmenuje právě Škorpilovci.


GPS: 42.962955,27.877843

Vlídný úředník

Bulharsko je zemí pohostinných a milých lidí. Přesvědčíte se o tom i ve Škorpilovcích. Náš reportér tady potkal sympatického úředníka z finančního úřadu, který se mu hned nabídnul jako tlumočník. A tak byl prostor na debatu o historii místa.

0:00
/
0:00
Škorpilovci - kostel na náměstí

Muzeum ve Varně

Jeden z obvodů Varny je partnerským městem Vysokého Mýta. A není divu. Ve Varně jezdí hodně autobusů vyrobených ve Vysokém Mýtě a hlavně tam mají muzeum založené bratry Škorpilovými. To uchovává například i vzácnou sbírku ikon z pravoslavných kostelů a hlavně řadu archeologických nálezů. Na ty narazíte v Bulharsku velmi často.

0:00
/
0:00


GPS: 43.207389,27.915035

Kdo je Cherman?

Bratři Škorpilovi dodnes požívají v Bulharsku velké úcty. A bulhaři je řadí k významným osobnostem bulharské historie. 1 600 kilometrů od Vysokého Mýta lidé vědí, kdo byli bratři Škorpilovi a někteří i znají jméno Vysoké Mýto. A jedna zajímavost na závěr. Hermana Škorpila tady nazývají Cherman.

0:00
/
0:00
autor: mkk
Spustit audio