Slet jednou za šest let je málo. Pardubice zvou sokoly z celé republiky

14. červen 2022

Tahle parta musí pořád něco dělat. Proto vznikl SokolGym. Putovní akce propojuje sport pro všechny, výkonnostní sport a kulturu. Sokolské Pardubice budou od 17. do 19. června.

Díky celostátnímu projektu České obce sokolské se do města chystají cvičenci ze všech koutů země. „Na hromadné skladby máme nahlášených 1 700 účinkujících. SokolGym se koná většinou mezi všesokolskými slety. Sokolové ho založili v roce 1996. Nejdřív byl v Praze, později v Brně. Letos experimentálně ve třech městech - Plzeň, Brno a Pardubice,“ říká za pořádající Sokolskou župu Východočeskou – Pippichovu Lenka Pařízková.

Dáte odznak?

Start SokolGymu se překrývá s koncem městských slavností Zrcadlo umění. V pátek na Pernštýnském náměstí bude sokolská ukázka. Předškolní děti vystoupí dokonce už ve středu.

Sokolská akce SokolGym 2022 v Brně

Hlavní dění opředou organizátoři v sobotu kolem multifunkční arény. „Počítáme s tím, že si účastníci SokolGymu splní všech sedm disciplín Sokolského odznaku zdatnosti. Zveme i veřejnost. Lidé si budou moci vyzkoušet své schopnosti, mrštnost a podobně. Možná mnozí odznak v minulosti plnili. Teď už jsou ale úplně jiné disciplíny. Za splnění dostane každý malou odměnu.“

Pestrá potrava pro oči

Přímo v aréně budou už v sobotu dopoledne zkoušky hromadných skladeb. „Zároveň chystáme ukázky sportů. Program jsme rozdělili do tří hlavních bloků. První začíná ve 13:30. Druhý jsme zaměřili speciálně na folklór. Třetí pak představuje galavečer. Kombinovat budeme různé aktivity,“ nastiňuje Pařízková.

„U sokolovny v Jiráskově ulici budou turnaje ve florbalu a volejbalu. V hale Dašická bude ještě TeamGym,“ dodává k sobotnímu programu další organizátorka Tereza Dobešová.

Nedělní tečku za SokolGymem udělá doplňkový program pro účastníky, aby víc poznali Pardubice. Podívají se třeba na Zelenou bránu, na zámek a na Zámeček.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.