Slyšíte v noci houkání? V Pardubicích žijí desítky sov

5. srpen 2017

Že sovu potkáte v lese, není nic neobvyklého. Ale v posledních letech můžete tohoto nočního ptáka vidět a slyšet i v Pardubicích. Ornitologové zaznamenali poměrně velký výskyt těchto dravců ve městech.

Hledají tady nejen bezpečí, ale i potravu v okolí odpadkových košů a zahrádek, kde se zdržují myši. Proto se často stává, že na jaře a v létě slýchávají obyvatelé měst v noci houkání.

Zoolog Východočeského muzea v Pardubicích Vladimír Lemberk popisuje, jaká místa si sovy vybírají: „Třeba můžeme vidět, že na stromě byla dřív ulomená větev. Ten strom to dokázal zacelit, takže zůstane stará rána, která už je sotva vidět, ale ta dutina tam je. A stačí malý otvor, kterým se dospělý puštík dostane dovnitř a může takovou dutinu využít.“

Desítky městských sov

Houkání sov mohou slyšet například obyvatelé sídliště v Polabinách. „Obydlených stromů budou desítky, sovy mají určitou konkurenční vzdálenost. Takže populační hustota, jak tomu říkáme, není zase tak velká. Já se domnívám, že tady v tom okolí to budou jednotlivé páry puštíků a stejný počet hnízdících kalousů, určitě ne více než pět, šest.“ doplňuje.

Sova - kalous

„Většinou jsou tady sovy od jara do podzimu, na zimu se shromažďují na jiných místech. Ale důležité je říct, že jim blízkost člověka nijak nevadí.“ I to je podle Lemberka důvod, proč hnízdí na sídlištích. Kalousové se také naučili využívat stará hnízda strak, která jsou například ve staré zástavbě.

Vladimír Lemberk přibližuje, jak obydlí sov zoologové vyhledávají: „Důležité je vyjít v pravý čas, kdy sova obhajuje své teritorium, houká, a potom procházíme noční přírodou nebo nočním městem a snažíme se zaslechnout houkání sov, trochu se tomu dá napomoci tím, že máme přehrávač zvuků s dobrým reproduktorem, pomocí hlasu se snažíme vyprovokovat puštíka, kalouse, sýčka nebo sovu pálenou. Když zaslechneme odpověď, tak se snažíme dojít až do blízkosti toho ptáka, který se nám ozval.“

Na druhou stranu žití sov ve městech má i svou stinnou stránku a ptáci jsou často obětí srážky s dopravními prostředky. Pokud byste někdy nalezli zraněnou sovu, kontaktujte ornitologickou společnost nebo záchranné stanice přímo v kraji, například Pasíčka u Proseče nebo Lipec na Svitavsku.

autor: Michal Čejka
Spustit audio