Smíme si mazanec namáčet v čaji, nebo je to nevhodné? Radí Ladislav Špaček

20. duben 2025

Mazanec je řekněme přímo rituální pokrm, stejně jako vánočka. Je to slavnostní pečivo Velikonoc. Mazanec krájí hostitelka na jednotlivé krajíčky a ty si hosté pokládají na svůj dezertní talířek.

Mazanec je obvykle větší, a proto bychom si měli krajíček překrojit na polovinu, abychom ho mohli lépe a řekněme bez většího rizika sníst.

Není dobré mazanec namáčet do čaje, horké čokolády a podobně. U mazance se to nehodí, protože je velmi pórovitý. Je v většinou křehký a sypký, tedy pokud se povede. A při ponoření do čaje se v podstatě rozpadá. Je to něco jiného, než když máme jiné tužší pečivo.

Italové si někdy do kávy nebo do horké čokolády namáčejí croissant. Budiž, ale u mazance stejně jako u vánočky je to velmi neobvyklé.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio