Sobotní Noční linka: Projev lidskosti

28. březen 2020

Kdy jste se s ním naposledy setkali? Jaký projev lidskosti vás potěšil, zahřál u srdce? Někdo vám pomohl, něco pro vás udělal, povzbudil vás do života? V čem je podle vás lidskost? V nezištné pomoci a ochotě pomáhat druhým? 

Z vaší zkušenosti, umí si lidé být blízcí? A kdo má pro vás srdce na správném místě a je pro vás, za to jaký je, hodně důležitý?

Projevuje se lidskost jen v těžkých chvílích našeho života nebo ji vnímáte ze své zkušenosti jako každodenní balzám, kterého se vám dostává po dávkách? Kdo vám projevil lidskost a komu za to patří místo i ve vašem srdci?

Lidé si v těchto dnech pomáhají. Na vaše příklady osobních příběhů lidskosti se těší v Noční lince moderátor Karel Sladký. A je jedno zda budete mluvit o dětech, sousedech, potřebných, rouškách, nákupech nebo povzbuzení prostřednictvím telefonu.

Karlovi Sladkému napsala paní Květa, která je dojatá ze zájmu o její osobu ze strany sousedů. Vždy věděla, že jsou dobří, ale v těchto dnech to vnímá ještě intenzivněji. Každý den jí telefonují zda něco nepotřebuje, ptají se, jak se má.

Protože je v seniorském věku zajišťují ji i nákupy, aby nemusela vycházet ven. Paní Květa Myslí, že je na světě mnohem víc dobrých lidí, jen o nich není slyšet. A projevují se ve chvílích, kdy je to potřeba.

Sama má prý dobré zkušenosti i s cizími lidmi, kteří jí nejednou pomohli a poskytli pomoc ať už v situaci, kdy ji zradilo zdraví a nebo když byla v životě moc smutná. Úsměv a milé slovo od cizího člověka s dotazem: "Mohu pro vás něco udělat?" ji přesvědčilo nejednou, že lidskost má v dnešní době stále své místo.

A projevy lidskosti mohou být různé. Od milých slov, po malé i větší činy. A kdy jste se s projevem lidskosti naposledy setkali vy? Na vaše vyprávění se moc těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.