Souboj římského orla s keltským kancem. Lughnasad servíruje příběh na pokračování

22. červenec 2022

Země Keltů v Nasavrkách zažije poslední červencový pátek a sobotu populární festival. Půjde o 16. ročník. Každý je přitom jedinečný.

V minulém roce účastníci zavítali do daleké Galie a letos je příběh přenese zpátky na území kmene Bójů známé jako Boiohaemum. „Představíme náčelníka Biateca. S jeho jménem se razily i mince, takže to byl docela významný člověk. Chceme ukázat jeho osud po událostech v Galii. Dostáváme se do pozadí toho souboje mezi římskou mocí a barbarskými kmeny. Příběh bude pokračovat i příští rok. Máme to takovou trilogii,“ vysvětluje jeden z organizátorů Petr Liška.

Po době neomezeně

Lughnasad nabízí kvalitní program třeba i pro rodiny s dětmi. „Ty se můžou těšit na spoustu her a propracovaný keltský příběh pro nejmladší návštěvníky. Konečně po covidových letech můžeme nalákat taky na koncert. Už můžeme pozvat zahraniční kapely. Letos si fesťák užijeme naplno bez vážnějších omezení a bude to o tom zážitku,“ doufá další organizátorka Anna Frantalová.

Země Keltů - svátek Lughnasad

Součástí akce jsou i přednášky. Letos s větší kapacitou a na lepším místě. „Máme tam přednášky o výrobě textilu, římské gastronomii, o druidech, o boji Keltů. Ti, které zajímá reálná keltská historie, si přijdou na své. Kromě přednášek navážeme na irské a skotské tance, jednu z oblíbených částí festivalu. Lidé si u nás rádi zatančí, zazpívají.“

Historická akce jde ruku v ruce s 21. stoletím. „Připravili jsme mobilní aplikaci. Návštěvníci díky ní najdou v telefonu všechno, co potřebují. Funguje i v režimu off-line, protože v místě skanzenu není vždy dobré připojení. Je tam mapa areálu, informace o stanovém městečku, parkování, uzamykatelných skříňkách, ztráty a nálezy,“ podotýká Liška.

Změny v Zemi Keltů

Festival si navzdory velikosti udržuje původní nekomerční charakter. „Celý festival pořádají dobrovolníci. Letos jich je přes 80. Dělají to bez nároku na honorář, protože chtějí pomoct dobré věci. Bez nich by to nešlo,“ oceňuje Frantalová.

Dobové stavby ve skanzenu Země Keltů v Nasavrkách

Nespí ani samotný skanzen. „Za poslední rok vyrostlo několik nových staveb ve dvorci náčelníka. Máme tam špýchar, novou sýpku. Taky další stavby v ostatních dvorcích se hodně posunuly.“

Lughnasad býval největším z keltských svátků. Obdoba našich dožínek, tedy oslava sklizně, plodnosti, hojnosti a poděkovaní za úrodu. Současně to byl svátek radosti i veselí. Údajně se s ním spojovaly i svatby na zkoušku a mnoho dalších rituálů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související