Současné léto přivádí ženy k urologům. Záněty močového měchýře jsou na denním pořádku

23. červenec 2020

Infekce močových cest a ledvinové koliky - to jsou urologická onemocnění, která se v letošním chladnějším létě projevují častěji. Mokré plavky nebo večerní posezení v šortkách na tom mají svůj podíl viny.

Je to vidět i na větší návštěvnosti Urologického oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. V Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice to potvrdil  přednosta královéhradecké urologie MUDr. Miloš Broďák. 

„Pokud máte sklon k zánětům močového měchýře, a u žen je to kvůli jejich anatomii častější, doporučuji prevenci. Existuje řada bylinných preparátů, které dobře zabírají, i když neexistuje žádná vědecká studie, která by to stoprocentně potvrzovala. Není to tedy medicína založená na důkazech, ale na zkušenostech,“ říká MUDr. Broďák.

Ostropestřec nebo lichořeřišnice

Preparáty z ostropestřce mariánského, vrbovky malokvěté, lichořeřišnice nebo brusinek se dají zakoupit jako doplněk stravy nebo si je znalci bylinek mohou sami natrhat v přírodě a případně nasušit nebo si vyrobit tinkturu.

Přednosta urologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice Miloš Broďák

Pro posílení imunity doporučuje doktor Broďák osvědčené rady, které všichni známe, ale málokdo je dodržuje. Zdravý životní styl, pohyb, dostatek vitaminů, dostatek tekutin. V létě bychom měli vypít dva a půl litru, ve velkém horku až tři litry tekutin. Pití bychom si měli  rozložit rovnoměrně během celého dne. A pozor na prochladnutí. Ženy, které trpí na záněty močového měchýře by si to měly hlídat, při večerním posezení se pořádně ustrojit a mokré plavky hned vyměnit za suché.

Pokud zánět neustoupí, teplota se zvyšuje, přidá se zimnice a zvracení, je na prevenci pozdě. „Existují léky, které jsou jen na lékařský předpis a lékař je předepíše po odborném vyšetření. Jsou to tzv. antimikrobiální léky, které mají bohužel i negativní účinky. Proto říkám, že prevence je vždycky nejlepší,“ uzavírá MUDr. Miloš Broďák.

Spustit audio

Související