Sourozenci chytli vítr do plachet. Konkurenci už mladí jachtaři ukázali záda

24. září 2020

Taky jste měli sourozence? Většinou dá práci, aby se doma děti různého věku dokázaly dohodnout. Dvojnásob důležité to je ve chvíli, kdy spolu chtějí vyrazit třeba na vodu.

Sedmnáctiletá Eliška Richterová a její čtrnáctiletý bratr Jan ovládli republikový šampionát lodní třídy RS Feva. Jedná se o dvouposádkovou loď se třemi plachtami a věkovým limitem do 18 let. „Je to obrovský úspěch. Nečekali jsme, že dokážeme vyhrát tak velký závod,“ říkají.

Na palubě s kosatkou

Jachtařskému sportu se pardubičtí závodníci věnují asi čtyři roky. Eliška už kormidluje a Honza dělá takzvaného kosatníka. „Kosatník má na starost plachtu, které se říká kosatka. Taky má za úkol plachty nastavovat podle síly větru. Pomáhá kormidelníkovi,“ objasňuje studentka chrudimského gymnázia.

Sourozenci Eliška a Jan Richterovi na jachtařských závodech

Za tréninky ani nemusí jezdit moc daleko. „Začátky jachtingu se v Čechách dají dělat velice dobře. Sami jsme začínali na Hrádku. S rozvojem dovedností je ale potřeba hledat větší vody typu přehradních nádrží. Když se chce někdo posouvat dál, už by měl trénovat na vodě minimálně 200 dní v roce, ideálně na moři,“ myslí si otec úspěšného dua Jan.

Jeho osobně k jachtingu přivedla parta kamarádů. „Věnovali jsme se spíš expedičnímu jachtingu, vydali jsme se na Antarktidu, na Špicberky, do oblasti Karibiku. Okruhový jachting jsem začal dělat až s našimi dětmi.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související