Spalovna v opatovické elektrárně je znovu ve hře. Čeperka vyhlásí referendum

27. červen 2022 10:28

Čeperka na Pardubicku vyhlásí referendum k zamýšlené spalovně komunálního odpadu v opatovické elektrárně. Na svém posledním jednání teď v červnu o tom rozhodli zastupitelé obce. Referendum by se mělo konat na podzim souběžně s komunálními volbami.

Podle nezávislé starostky Čeperky Kristiny Vosáhlové by lidé měli v referendu odpovídat na otázku, jestli si spalovnu odpadků v opatovické elektrárně přejí nebo nepřejí, ale jak Vosáhlová dodala, finální znění otázky ještě doladí s právníky. V každém případě by se plebiscit měl uskutečnit ve dnech 23., nebo 24. září, kdy budeme vybírat volené zástupce do radnic.

Čtěte také

Před lety spalovnu odmítli v referendu Opatovice nad Labem. Následně přišla elektrárna s tím, že spalovnu postaví na jiném místě, konkrétně za vjezdem do areálu, což je ale lokalita, která je součástí katastru obce Čeperka.

Podle Vosáhlové je ovšem otázka spalovny v elektrárně nejednoznačná, na jedné straně by mohla znamenat ekonomický přínos pro vesnici, na straně druhé panují obavy z možného zhoršení životního prostředí. Podle starostky vedení obce chápe, že odpad bude nutné někde likvidovat, ale zatížení okolí průmyslem je už dnes v okolí vysoké. U obce je dálnice, rychlostní komunikace, železnice, elektrárna, papírna a další průmyslové objekty. I proto chce vedení obce znát názor občanů.

Slovy mluvčí Hany Počtové elektrárna chápe postoj Čeperky, energetická společnost je s obcí v kontaktu a vyhlášení referenda není prý pro elektrárnu zas tak velká novinka. S obcí je také připravená jednat o případných kompenzacích.

Alternativní zdroj pro elektrárnu

Výsledek hlasování ale není teď možné předjímat, dodala Počtová. „Věříme, že názory občanů budou určovat hlavně neoddiskutovatelná fakta jako je to, že nejde o žádné novum na zelené louce. Jde o modernizaci, kde ZEVO nahradí část uhlí odpadem s efektem snížení emisí.“

Podle Počtové by měla být i minimální dopravní zátěž, protože odpad by se z různých míst republiky do spalovny dopravoval po železnici. Plánovaná spalovna komunálního odpadu by měla být pro elektrárnu alternativním zdrojem pro výrobu tepla a elektřiny, která teď stojí na fosilních palivech. Městům a obcím by také pomohla řešit problém skládkování odpadu.  

Pokud by místní spalovnu odmítli, musela by obec změnit územní plán tak, aby v dotčeném území byla taková stavba nepřípustná. V procesu posuzování jejího vlivu na okolí by pak obec vydala nesouhlasné stanovisko.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související