Spíte dobře? Až 40 procent lidí trpí poruchami spánku

15. březen 2015

Každý třetí nebo čtvrtý člověk v noci špatně spí. Až 40 procent populace totiž trpí poruchami spánku. V noci se budí, ráno jsou unavení, bolí je hlava.

Rozladění po probdělé noci pak přicházejí do práce, kde usínají za stolem, pokud jsou profesionálními řidiči, tak dokonce i za volantem. Vše pak může končit dopravní nehodou, infarktem nebo mrtvicí. V Česku je ale spánkových laboratoří, kde lékaři dokáží odhalit příčiny nespavosti, málo. V Pardubickém kraji dokonce není žádná.

„Moje důvody návštěvy byly, že jsem usínal za jízdy. Cítil jsem, že to na mě jde. Musel jsem zastavit, dát si šlofíka, pět minut si oddechnout, pak pokračovat dál,“ říká pan Josef.

Pana Josefa donutila k vyšetření jeho žena Renata, kterou noci budil hlasitým chrápáním i tím, že přestával dýchat: „Já jsem se až lekla, sama jsem se vzbudila, jestli se znovu nadechne.“

Lékaři zjistili, že pan Josef trpí takzvanou spánkovou apnoí. Během spánku se mu zúží dýchací cesty natolik, že přestane dýchat a tím se opakovaně budí.

Čtěte také

„Těch epizod mají ve spánku tolik, že se jim zcela naruší architektura spánku. Oni se ráno probudí nevyspalí a neodpočatí. Pokud je tam skutečně důvodné podezření, že ve spánku špatně dýchají, tak je objednáme na vyšetření ve spánkové laboratoři,“ říká vedoucí lékař spánkové laboratoře FN Hradec Králové Vratislav Sedlák.

spánek, chrápání

Pan Josef je profesionální řidič a kvůli poruchám spánku je na neschopence. Lékař mu totiž zakázal řízení. Teď se obává, že přijde o řidičský průkaz úplně.

„Když nebudu mít rok řidičák, tak musím dělat kompletně všechny řidičáky. Zdá se mi, že je tady strašně dlouhá doba, než se to vyšetří. Čekal jsem tři čtvrtě roku, než jsem se dostal na ten přístroj,“ říká Josef.

„To je veliký problém, protože v České republice bohužel není tahle oblast medicíny zdravotními pojišťovnami proplácena žádnému ze soukromých subjektů. Těch center, která umí tuto nemoc diagnostikovat a vyšetřit, je strašně málo,“ říká vedoucí lékař Vratislav Sedlák.

V Pardubickém kraji totiž spánková laboratoř není a tak pracoviště v Hradci Králové čelí náporu pacientů z celých východních Čech.

autor: ZAL
Spustit audio