Správný barman provází hosta celým večerem
Dobrý barman by měl umět, trefit se do chuti hosta. Sérií rychlých otázek dokáže poznat, jak se cítí a co má rád. Při odlehčeném rozhovoru by se také měl zaměřit na řeč těla. Potom hostovi namíchá drink šitý na míru.
Adam Vojtek si začal jako barman přivydělávat už coby student na škole. Že to bude jeho budoucí povolání, vůbec neplánoval. „Postupem času jsem se setkával s významnými barovými osobnostmi světového formátu a jen díky tomu mně došlo, že barmanství je rozečtená kniha, kterou nikdy nelze dočíst. Stále se učíte nové věci, kombinace chutí jsou nekonečné. Barman není člověk jen na míchání koktejlů, ale hostům se věnuje už od samotného otevření dveří až po usazení ke stolu,“ vypráví ze života pan Adam.
Shakerovat jde i v zavařovačce od okurek
Umíchat si něco skvělého zvládnete i sami doma. Pokud vás nečekaně překvapí přátelé svou návštěvou a dostanou chuť na netradiční osvěžující drink, hravě to zvládnete i bez profesionální barmanské sady.
Místo koktejlového shakeru můžete použít obyčejnou termosku na pití, nebo uzavíratelnou zavařovací sklenici. Vařečku použijte jako maddler (drtítko) na limetky a namísto squeezeru sáhněte po obyčejném ručním odšťavňovači. „Určitě nezapomeňte na led, bez kterého by žádný koktejl nechutnal tak dobře. Nesní ho ale být zase moc, aby postupným odtáváním neznehodnotil chuť připravovaného nápoje,“ radí barman.
Na silvestrovské oslavy by Adam Vojtek doporučil „panč“ do velké nádoby. Je to nápoj, který se hodí do širší společnosti a lidi spojuje. Každý si nabere jak je libo, přelije do skleničky a doplní nějakým sektem, nebo šampaňským.
Punč
Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč s významem pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření.
4 Fingers Punch (recept na 1 porci):
0,04 l Becherovka
0,02 l gin
0,04 l Sencha
0,02 l citronová šťáva
0,02 l javorový sirup
1/2 l kávové lžičky matcha
okvětní lístky: růže, fialka, chrpa a slunečnice
Související
-
Míchá drinky jedna báseň. Mladá studentka z Poličky září mezi barmany
Kateřina Vymazalová se dokázala prosadit i v konkurenci barmanů. Po nedávném vítězství na Tea Masters Cup v Číně reprezentovala Česko i na světovém finále ve Francii.
-
Znáte dobře místo, kam chodíte na jedno? Vychází unikátní kniha o restauracích
Pořádně dlouhou historii už mají pardubické restaurace a hotely. Velmi chytlavé téma ukazuje nová publikace, která od dávných časů přechází až do dnešní doby.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.