Staré kotle zamíří povinně na odpočinek. S výměnou neotálejte

28. září 2020

Topná sezóna začala a kominíci v těchto dnech mají plné ruce práce. Není se čemu divit, vždyť na celou republiku jich je podle odhadů kominíka Luboše Petříčka jen asi 1200.

„Je několik věcí, které prokážou, že kominík, který k vám jde, není podvodník. Měl by mít s sebou aspoň výuční list a výpis ze živnostenského rejstříku. Dále se dá ověřit na stránkách kominického cechu, jestli ten kominík tam je, i když tohle není povinné,“ říká Luboš Petříček.

Pozor na falešné kominíky

Ti vám sice za pár stovek vystaví potvrzení o prohlídce spalinových cest z okénka auta. Ale v případě nehody obvykle takové kominíky už nikdy nedohledáte a následky si nesete sami. Podezřelé je už jen to, že za vámi kominík přijede z druhé strany republiky.

Revize, nebo kontrola?

„Lidé mi volají a říkají, že by chtěli revizi. Ptám se, jestli opravdu chtějí revizi spalinových cest, nebo každoroční prohlídku spalinovýh cest. Následuje odpověď, že chtějí to pro pojišťovnu, jak se dělá každý rok,“ říká Luboš Petříček.

Čtěte také

Kontrola spalinové cesty se provádí jednou za rok na celoročně obývaném objektu. U rekreačních objektů se kontrola dělá jednou za dva roky. Naopak revize se provádí po úpravě spalinové cesty, v případě zapojení nového spotřebiče, nebo při vyhoření komína. Cena za revizi je pak násobně vyšší, než cena za kontrolu komína.

Starým kotlům odzvonilo

Od září 2022 nebude možné provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy. Každý kotel by měl mít svůj štítek, na kterém je uvedeno, o jaký typ se jedná. Pokud štítek nemá, je dobré pozvat odborníka, který určí emisní třídu kotle a případně doporučí výměnu. „Řemeslníků na výměnu je málo a další věcí je dostupnost nových kotlů, když všichni nechají výměnu na poslední chvíli,“ říká Luboš Petříček a radí s výměnou neotálet.

Spustit audio

Související