Stavba D35 z Časů do Ostrova začne podle ŘSD příští týden

27. listopad 2018

Příští týden odstartuje na Pardubicku jedna z největších liniových staveb v historii České republiky. Výstavba dálnice D35, která má propojit východní Čechy s Moravou. Termín zahájení prací na 4. prosinec potvrdili silničáři.

Jde o 15km úsek Časy - Ostrov. Jeho trasa se už nyní viditelně rýsuje v krajině, např. u Dašic a Dolní Rovně protíná pole, na místě jsou patrné rozsáhlé skrývky zeminy a haldy hlíny (mapa), archeologický průzkum dálnice aspoň v těchto části trasy skončil.

Autostrádu postaví konsorcium firem vedené společností Eurovia, které vyhrálo zakázku. ŘSD s vítězem tendru uzavřelo smlouvu letos na jaře a stavba bude stát bezmála čtyři miliardy korun.  Součástí bude dvacet mostních staveb, jedna mimoúrovňová křižovatka u Dašic, oboustranné odpočívadlo u Dolní Rovně a taky protihlukové stěny.  Uvedení do provozu plánuje ŘSD v roce 2022.

Opatovice – Časy se zpožděním

V navazujícím úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Časy ŘSD muselo opakovat tendr na zhotovitele, protože ten předchozí kvůli netransparentnímu postupu zadavatele antimonopolní úřad zrušil.

Antimonopolní úřad zrušil tendr na stavbu silnice D35 z Opatovic do Časů

Archeologický průzkum pod budoucí dálnicí D35 v úseku Opatovice - Časy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výsledky výběrového řízení výstavbu na 12,6 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 z Opatovic do Časů. Pokud silničáři neuspějí s rozkladem, musí se soutěž na výběr stavitelů udělat znovu. Začátek stavby by to zdrželo minimálně o rok, uvádí čtvrteční vydání Mladé fronty DNES v příloze pro Pardubický kraj.

ŘSD ale obratem vypsalo nový tendr a minulý týden zveřejnilo uchazeče, jsou to čtyři firmy. Nejlevnější nabídková cena jedné z nich je 3,4 miliardy bez daně plus záruka na dílo v délce 10 let.

Vítěze výběrového řízení  ale určí vládní komise.  Stavba dálnice z Opatovic na Labem do obce Časy by podle ŘSD mohla začít příští rok, snad v březnu, záležet to ale bude na tom, jestli se některá z firem neodvolá.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související