Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic by mohla začít za dva roky

5. říjen 2019 08:50

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje ve výkupu pozemků pro takzvaný severovýchodní obchvat Pardubic. Vykoupené už má skoro tři čtvrtiny potřebných pozemků a získalo už i některá potřebná stavební povolení.

Podle ŘSD už stát vykoupil víc než 70 procent potřebných parcel. Podle katastrální mapy patří většina pozemků buď přímo Ředitelství silnic a dálnic, Státnímu pozemkovému fondu, nebo městu Pardubice. V soukromých rukou pak jsou některé parcely například v místech, kde se má budoucí obchvat napojit na současnou Poděbradskou ulici nebo na polích mezi Labem a potokem Halda.

Z Poděbradské na Dubinu

Obchvat se od Poděbradské ulice má odpojit v místech mezi kruhovými objezdy v Trnové a u obchodního centra, tam by měla být křižovatka, kde odbočí vozovka směrem na Fáblovku. Povede mezi Starým Hradištěm a Cihelnou, překoná Labe a jedno její slepé rameno a končit bude na velkém kruhovém objezdu u věznice.

Obchvat by ulevil dopravou přetíženému centru města, protože každý kdo chce trasu od Hradubické na Dubinu absolvovat, musí jet buď kolem nádraží nebo přes centrum, což ve špičce bývá záležitost na několik desítek minut.

ŘSD už získalo některá z potřebných stavebních povolení a i když stále v několika případech běží vyvlastňovací řízení, stát počítá s tím, že příští rok budou všechna potřebná povolení a bude soutěž na stavební firmu. V roce 2021 by měla začít stavba a uvedení do provozu je plánované na rok 2023. Projekt počítá i se stavbou více než jednoho a půl kilometru protihlukových zdí, čtyřmi mosty a cenou přes jednu miliardu korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související